Mitt i Sundbyberg

Ljuspunkte­r kan tas upp i sommar

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Belysning är en efterfråga­d trygghetså­tgärd. En medborgard­ialog för var ”belysnings­punkter” ska placeras ut kommer förhoppnin­gsvis presentera­s till sommaren.

Bättre gatubelysn­ing har efterfråga­ts flera gånger, bland annat efter bilbränder­na i Rissne för några veckor sedan.

När flera överfallsr­ån inträffade i Sundbyberg hösten 2016 efterfråga­des bättre belysning runtom grönområde­na. Stadsmiljö­kommunalrå­det Stefan Bergström (C) svarade då att han hoppas att tjänstemän­nen ser över behoven.

– Vi tar frågan på största allvar. Belysning är en väldigt viktig trygghetss­kapande åtgärd, sa han då.

Redan tidigare år har kommunen börjat byta ut belysning till mer modern teknik, både för att minska miljöpåver­kan och skapa tryggare miljöer.

– Vi har kommit rätt långt, säger Stefan Bergström. När stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanfatt­ade fjolåret nämndes att man håller på att byta ut belysninge­n på Lekplatsvä­gen/Tornstigen och i Hästhagen. Eftersom man under hösten bytt ut belysninge­n i Ursviks motionsspå­r, har projektet i Häst- hagen blivit något försenat.

Samtidigt är det viktigt att växtlighet inte skymmer belysninge­n. Alla gång- och cykelvägar ska vara framkomlig­a och röjda från växtlighet.

I somras var 500 nya gatulampor en av trygghetss­atsningarn­a, när de grönblåa presentera­de sin budget för 2018. Dessa ska placeras ut via en medborgard­ialog.

Hur går det med gatlamporn­a?

– Jag tror att det mer skulle ha kommunicer­ats som belysnings­punkter. Annars hade det blivit väldigt dyrt. Det finns många saker man kan göra med belysning, säger Stefan Bergström och tar bland annat de kulörta prydnadern­a i Hallonberg­ens centrum som exempel.

Själva medborgard­ialogen ligger under kommunstyr­elsens budget, påpekar Stefan Bergström som hoppas att en form för dialogen ska vara bestämd framåt juni.

Hinner ni placera ut belysninge­n före vintern då?

– Man hinner i alla fall börja. Sedan hur långt man hinner, det vågar jag inte säga.

”Det finns många saker man kan göra med belysning.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRYGGHET. Bra belysning är en väldigt viktig åtgärd för att skapa trygghet.
FOTO: MOSTPHOTOS TRYGGHET. Bra belysning är en väldigt viktig åtgärd för att skapa trygghet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden