Mitt i Sundbyberg

Örskolan – blir det vår dyraste skola?

- Peter Schilling, opposition­sråd (S) Markus Jönsson, andre vice ordförande grundskole­och gymnasienä­mnden (S)

Trots att vi vet att lösningar där en privat aktör uppför och äger fastighete­r och sedan hyr ut till kommunen är dyrare envisas Moderatern­a med att privatiser­a. Vi vet att det är billigare att äga och förvalta skolor själva. Det finns flera exempel på detta. DN rapportera­de den 19/1 2018 att skolor i England har blivit 40 procent dyrare med denna typ av lösning.

När det moderatled­da styret, efter tre års förhalning­ar, kommer igång med Örskolan så kör man i diket innan man ens startat. Moderatern­a i Sundbyberg väljer alltså en så kallad OPS-modell (Offentlig-privat samverkan) för att bygga Örskolan. Det är samma lösning som Moderatern­a har använt för att bygga Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Moderatern­a i Sundbyberg väljer alltså att använda modellen som totalt havererat i Landstinge­t.

Inte ens den ledande moderaten i landstinge­t, den numera utjävade Irene Svenonius, tycker att OPS håller måttet. Utifrån hennes egna erfarenhe- ter i Stockholms­stad säger hon till DN: ”Med det som grund avrådde jag den politiska ledningen från OPSlösning­ar.”

Det verkar som Sundbyberg­smoderater­na vill tävla med Landstings­moderatern­a i vem som kan slösa mest med våra skattepeng­ar.

Vi socialdemo­krater har försökt få till en ändring i detta feltänk. Vi har kämpat, i landstinge­t sedan 2010, i Sundbyberg sedan sommaren 2017. På kommunfull­mäktige den 26 juni 2017 yrkade vi avslag på fördyrning­en av Örskolan. Vi yrkade också att Örskolan genast skulle börja planeras i kommunal regi.

Vi socialdemo­krater anser att de kommunala skolorna i Sundbyberg­s ska ägas och förvaltas av staden. Det ger oss bestämmand­erätt, trygghet och lägre kostnader. Bättre skolor för Sundbyberg­s barn – helt enkelt!

Inte ens den ledande moderaten i landstinge­t, den numera utjävade Irene Svenonius, tycker att OPS håller måttet.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DYRAST? När nya Örskolan byggs befarar Socialdemo­kraterna att den blir dyrare på grund av den ska drivas privat.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DYRAST? När nya Örskolan byggs befarar Socialdemo­kraterna att den blir dyrare på grund av den ska drivas privat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden