Mitt i Sundbyberg

Oblyg sexism

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se Reporter

Häromdagen lyssnade jag på lite sexism på morgonbuss­en. Jag hade hittat ett ledigt säte bakom chauffören. Alldeles för sent (det vill säga när jag hade ställt ned ryggsäcken på golvet och satt mig tillrätta) hörde jag det högljudda gänget i fyrsätet snett bakom mig. Uppenbarli­gen mycket mer morgonpigg­a än någon annan i bussen, chauffören inräknad.

Suck och stön. Jag kastade en blick över axeln men såg inga andra lediga säten. Jag bestämde mig för att sitta kvar och hoppades kunna dåsa ändå.

Men- icke. Gänget hördes klart och tydligt över motorbullr­et, och de delade villigt sina innersta, privata tankar med bussens trötta passagerar­e.

En av tankarna var: ”Han är så het, jag skulle vilja slicka på honom”.

Ursäkta? Jag var tvungen att vända mig om. Här sitter alltså tre vuxna tjejer och uttrycker sig på ett sätt som hade ansetts som sexistiskt om det hade uttalats av en kille. Och de sitter bara och skrattar åt varandra.

Är det numera okej att säga sådant här som tjej?

Samma tendens märker jag i talkshower, där kvinnor kan få dregla över mäns bara överkroppa­r, men det hade ansetts förlegat och sexistiskt om män hade fått kommentera kvinnors kroppar på samma sätt. Nu senast var det fyra Hollywoods­kådespelar­e (kvinnor) som kommentera­de Liam Hemsworths skjortlösa uppenbarel­se.

Kanske dags för lite eftertanke? Åtminstone för medresenär­ernas och tittarnas skull.

Är det numera okej att säga sådant här som tjej?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden