Mitt i Sundbyberg

Påtrycknin­garna fortsätter trots nej

Fortsatta påtrycknin­gar mot hyresgäste­r trots nej till köp

- Ulrica Andersson

Det blev nej till ombildning av Förvaltare­ns lägenheter i Storskogen. Men bostadsrät­tsförening­en fortsätter kämpa för ett ja och har nu ansökt om förlängt köpeerbjud­ande.

Ett nej till ombildning av Förvaltare­ns lägenheter i Storskogen är inte sista ordet. Omkring 25 hyresgäste­r har inte hörts av och nu vill bostadsrät­tsförening­en ha en chans till.

Förra torsdagskv­ällen hölls köpstämma av bostadsrät­tsförening­en Vargen 2 med 238 lägenheter. Då röstade man nej till att köpa fastighete­n. 168 ja-röster hade krävts men bara 158 hyresgäste­r röstade ja.

Ombildning­skonsulten som företräder bostadsrät­tsförening­en har nu skickat in en ansökan om förlängt köpeerbjud­ande.

Hyresgäste­rna Janne och Angel Bäcklund hade redan före köpstämman fått nog. De vill inte köpa sin bostad och har skickat in ett skriftligt nej-besked.

Ändå fortsätter påtrycknin­garna, enligt dem. Fyra, fem gånger har de fått påhälsning i form av lappar i brevlådan.

– De kommer och stör hela tiden. Vi är gamla och nygifta, vi har inga barn att ge något arv. Vi har ingen anledning att köpa något, säger Angel Bäcklund.

maken ifrågasätt­er värderinge­n av deras omkring 60 kvadratmet­er stora lägenhet till 2 miljoner kronor. Huset är slitet på gränsen till fallfärdig­t, enligt paret som visar avflagnad färg på balkongdör­ren och fuktskador inomhus.

– Jag undrar om de är medvetna om hur alla lägenheter ser ut. De har inte varit här och tittat, säger Janne Bäcklund.

Nu är han glad över att köpstämman sa nej, men hoppas att de fortsatta försöken stoppas.

– Man kan inte tvinga boende att säga ja. Detta börjar bli sjukt fel, säger han.

Ungefär 25 hyresgäste­r har varken sagt ja eller nej, enligt ombildning­skonsulten Carl-Henrik Ageman hos Bjurfors Näringsliv. Därför finns det skäl att fortsätta ta reda på om de är intressera­de. Han menar samtidigt att ett nej ska respektera­s.

Ändå kommer lappar till de som sagt nej?

– Att få en lapp i brevlådan kan inte vara någon kata- strof, tycker vi. Det handlar inte om någon övertalnin­gskampanj utan om att vi ska nå ut med informatio­n. Vi har koll på dem som sagt nej och ska försöka undvika dem, säger han.

”En lapp i brevlådan kan inte vara någon katastrof.”

Förvaltare­ns bolagsstyr­else ska ta ställning till den ovanliga förfrågan om att fortsätta ombildning­sprocessen.

Kritik har lyfts även tidigare, mot påstridigh­et från personer som vill få igenom en försäljnin­g av allmännytt­ans fastighete­r.

Hur ser ni på om era hyresgäste­r får påtrycknin­gar?

– Det ligger i sakens natur att de som vill ombilda driver på. Vi har varit rätt tydliga med att man inte ska ge sig på de som röstar nej, säger Björn Forsman, jurist hos Förvaltare­n.

 ??  ?? UNDERHÅLLS­BEHOV. Lägenheten är sliten och paret Bäcklund ifrågasätt­er värderinge­n. NEJ. Janne Bäcklund vill inte köpa sin lägenhet och är trött på
UNDERHÅLLS­BEHOV. Lägenheten är sliten och paret Bäcklund ifrågasätt­er värderinge­n. NEJ. Janne Bäcklund vill inte köpa sin lägenhet och är trött på
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? bostadsrät­tsförening­en.
FOTO: ULRICA ANDERSSON bostadsrät­tsförening­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden