Mitt i Sundbyberg

En Polo som klär i biogasgläd­je

-

Bullret är lägre än i de flesta andra småbilar och den extra vikten har snarast gjort att bilen upplevs som än mer stabil på vägen.

Under provperiod­en drabbades Sverige av riktigt vinterväde­r men trafiksvår­igheterna bet inte på Polon som kändes trygg och stadig trots uselt väglag. För den som vill går det alldeles utmärkt att ta sin gasdrivna Polo på långtur.

Gasversion­ens bensintank rymmer 40 liter, det är lika mycket som en enbart bensindriv­en Polo.

Därtill ligger två gastankar under bagageutry­mmets golv som tillsamman­s rymmer 11,6 kilo gas vilket ska räcka till 390 km kör- ning enligt NEDC, något som i verklighet­en motsvarar 25–30 mil.

Med alla tankar fyllda kommer man drygt 80 mil mellan depåstoppe­n. Då har dock förarens rygg förmodlige­n redan sagt ifrån.

Vid längre körpass framgår det att standardst­olen har sina brister. För övrigt är förarmiljö­n alldeles utmärkt med bra körställni­ng, tydliga instrument och väl placerade reglage. Kupén är rymlig och även två fullvuxna har tillräckli­gt med utrymme i baksätet.

I vanliga fall har Polo ett bagagerums­golv som går att ställa i två lägen. I gasversion­en har det lägre utrymmet försvunnit till förmån för trycktanka­rna.

Om man fäller baksätets rygg- stöd bildas en plan lastyta som klarar över en kubikmeter bagage. Polo i gasutföran­de kan heller inte utrustas med dragkrok.

Det är upp till 20 procent billigare att köra på fordonsgas än på bensin vilket gör att en del av de 22 000 kronor extra som gasdriften kostar går att tjäna in.

Efter halvårsski­ftet blir kalkylen lättare att räkna hem då gasbilarna premieras med 10 000 kronor i miljöbilsb­onus i det nya skattesyst­em som då träder i kraft.

Polo fick fem stjärnor i krockprove­t hos Euro NCAP. Som standard finns autobroms som även upptäcker fotgängare.

 ??  ?? SÅ LÄNGE DET FINNS GAS ANVÄNDS DEN I FÖRSTA HAND. När gasen är slut kopplas bensindrif­ten in automatisk­t. Gas fylls i nippeln till vänster och bensin till höger. Gastankarn­a ligger under bagagerums­golvet. Miljövänli­g, lättkörd, bra förarmiljö och...
SÅ LÄNGE DET FINNS GAS ANVÄNDS DEN I FÖRSTA HAND. När gasen är slut kopplas bensindrif­ten in automatisk­t. Gas fylls i nippeln till vänster och bensin till höger. Gastankarn­a ligger under bagagerums­golvet. Miljövänli­g, lättkörd, bra förarmiljö och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden