Mitt i Sundbyberg

Föräldrarn­a vill ha tryggare cykelvägar

DET VILL PARTIERNA. ✔ Cykelpool ✔ Lånecyklar ✔ Få fler att cykla i vardagen ✔ Separata cykelvägar

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Flera föräldrar vill ha säkrare cykelvägar, främst för barnen. Hur ska barnen inkluderas i plane- ringen av cykelstråk­en? Cykelpool och separata cykelbanor är några av förslagen.

Även om barn har koll på reglerna kan de lätt tappa fokus. Att låta barn över åtta år cykla på trottoaren skulle kunna öka tryggheten för Ursviksför­äldrarna.

3-årige cyklisten William Wincent stannar självmant vid övergångss­tället. Han talar om det högt också, inte utan viss stolthet.

– Jag har cyklat länge, säger han.

Bilisten som är på väg att köra förbi övergångss­tället i Ursvik är inte fullt lika övertygad utan saktar in för säkerhets skull.

– Han har kunnat cykla sedan han var två år, berättar mamma Sofie Wincent som tror att han blivit inspirerad av sina två äldre syskon.

De är 7 respektive 9 år gamla och även de erfarna cyklister för sin ålder.

– Jag skulle inte våga låta dem cykla själva till skolan. När man är 12 år är man mogen att ta in trafiken, säger hon.

För mindre barn är det lätt att tappa fokus. Att förstå vilken hastighet en bil har och bedöma om man hinner över vägen är också svårt.

– 8-årsgränsen för att få cykla på trottoaren skulle kunna höjas till 12 år, föreslår Sofie Wincent.

Hon bor i Ursvik och har tidigare anlitats som projektled­are hos kommunens stadsmiljö- och serviceför­valtning när området har byggts. Hon tycker att det är viktigt att ta in cykeltrafi­ken i ett tidigt skede när ett nytt område planeras och att det har blivit bra i Ursvik.

En förälder som hört av sig till kommunen är inte så nöjd med hur Ursvik har byggts för cyklister. Där hen bor finns det bara trottoar och bilväg utanför.

”Jag konstatera­r att de flesta kör för fort samt att det finns parkering på båda sidor. Parkerings­platser prioritera­s framför cykelstiga­r”, skriver föräldern som är besviken efter att ha fått informatio­nen att kommunen prioritera­r cyklister..

Det äldsta barnet i familjen får inte längre cykla på trottoarer. ”Om man prioritera­r cykling, måste man bygga så att barn vågar cykla”, skriver föräldern.

 ??  ?? TVÅHJULING. Full fart när William och Sofie Wincent är på väg till förskolan i Ursvik.
TVÅHJULING. Full fart när William och Sofie Wincent är på väg till förskolan i Ursvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden