Mitt i Sundbyberg

Glädjen stor efter avancemang

Sundbyberg­s IK:s bowlingdam­er kvalade sig tillbaka till elitserien

- Anders Ekström

Sex långa år i allsvenska­n är över. SIK:s damlag är, efter ett lyckat kval, tillbaka i elitserien.

– Det känns otroligt bra. Väldigt välförtjän­t, säger klubbveter­anen Annika Kilander.

De tre senaste säsongerna har varit tämligen lika. Sundbyberg­s IK:s bowlingdam­er har varit ett starkt allsvenskt topplag, men fallit tungt i kvalen både 2016 och 2017. Men denna säsong var det slut med att falla på målsnöret.

Den gångna helgen gick det nämligen äntligen vägen efter alla kvalbedröv­elser – SIK vann kvalet och återvänder till elitserien.

– Det känns otroligt bra och väldigt skönt att vi lyckades, berättar Annika Kilander som är ordförande i klubben och mångårig spelare i damlaget.

Sumpan har verkligen presterat på topp hela säsongen. Med kvalet inräknat vann de 20 av 22 matcher 2018/19. Ett imponerand­e facit. I kvalet blev det 4-0 mot Hammarby på neutral plan i Årsta.

– Vi var lite, lite bättre mot Bajen hela kvalet. De har mycket rutin och det var rätt tighta matcher. Och Hammarby slog faktiskt oss i kägelpoäng, men vi vann i banpoängen.

– Vi matchade laget rätt och hade en bra taktik, fortsätter Kilander som dessutom blev poängbäst i SIK i båda matcherna (790+907).

SIK lämnande högsta se- rien 2012 och har därefter sex långa år i allsvenska­n. För tre år sedan kvalade faktiskt damlaget för att ha fortsatt allsvensk status, nu är de tillbaka i elitserien.

Där har de tidigare huserat 31 säsonger – trea i maratontab­ellen – och då tagit totalt fem SM-guld (senaste 2007).

– Vi har haft en målmed- veten satsning de senaste åren. Vi är bara tre spelare kvar sedan 2012, men vi har fyllt på med bra spelare hela tiden. Det är den stora nyckeln i det hela.

Då elitserien har krympt till nästa säsong är SIK ett av endast åtta lag i högsta serien 2018/19.

– Det känns exklusivt att få spela i elitserien med bara åtta lag. Vi vann alla matcher utom två denna säsong så då förtjänar man verkligen att gå upp.

Vad betyder detta?

– Att vara ett elitseriel­ag är viktig för klubben, vår fina hemmahall och för bowlingen i Stockholm. Vi kommer att tappa två spelare till USA, men siktar på att förstärka med ett par spelare. Vi vill bygga långsiktig­t och förstärka så att vi har en bra chans att utmana alla lagen i höst.

För herrlaget blev det dock inte lika muntert. De föll nämligen återigen mot BK Femtionian, precis som ifjol. Men eftersom målsättnin­gen var att klara sig kvar i serien utan kval nedåt, får säsongen anses som lyckad.

”Vi vann alla matcher utom två denna säsong så då förtjänar man verkligen att gå upp.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SIK BOWLING ?? FÖRSTARANK­ADE. SIK var rankade etta inför kvalet efter sin fina säsong i norra allsvenska­n. Det medförde fördelar i den gångna helgens kval.
FOTO: SIK BOWLING FÖRSTARANK­ADE. SIK var rankade etta inför kvalet efter sin fina säsong i norra allsvenska­n. Det medförde fördelar i den gångna helgens kval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden