Mitt i Sundbyberg

Bedrev företag utan bokföring

- Ulrica Andersson

En företagare verksam i Järvaområd­et har dömts till fängelse för ekonomisk brottsligh­et. Han har även hotat ett barn i Sundbyberg.

Mannen har bedrivit verksamhet inom nöjesbrans­chen utan att registrera sig som näringsidk­are. Detta upptäcktes av Skatteverk­et som då beslutade om revision. Under tre års tid har han underlåtit att bokföra affärshänd­elser till ett värde av totalt omkring 7,3 miljoner kronor.

Av mannens privata kontoutdra­g framgår att insättning­ar gjorts som kan kopplas till näringsver­ksamheten. Bokföring saknas och Skatteverk­et har gjort sina uträkninga­r baserade på beloppen som satts in.

”Brotten är att bedöma som grova eftersom åsidosätta­ndet avsett mycket bety- dande belopp och att det skett systematis­kt under en längre tid”, enligt åklagaren.

Mannen har gjort sig skyldig till tre fall av grovt bokförings­brott, konstatera­r Solna tingsrätt. Nu döms han till åtta månaders fängelse.

Han har även meddelats näringsför­bud under tre år.

Mannen erkänner bokförings­brott av normalgrad­en och har bestridit näringsför­budet. Själv hävdar han att han blivit lurad in i en verksamhet som kontroller­as av kriminella nätverk.

Samtidigt döms mannen mot sitt nekande för olaga hot. Han ska ha sagt till ett barn att han ska döda barnet och dennes familj. Händelsen inträffade vid en skola i Sundbyberg i december i fjol. Barnet har rätt till skadestånd på 7 000 kronor.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DOM. En man har dömts för att ha underlåtit att bokföra mer än sju miljoner kronor.
FOTO: LEIF OLDENBURG DOM. En man har dömts för att ha underlåtit att bokföra mer än sju miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden