Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg­såkaren Tova på väg in i landslaget

- Anders Ekström

Konståkare­n Tova Lantz Harari har visat framfötter­na hela säsongen och nu kommer belöningen. KK Sundbyberg-åkaren är uttagen som en av fyra utmanare till landslaget 2018/19.

Det blev till slut en fjärdeplat­s i elitserien­s U15-klass säsongen 2017/18 för Tova. Dessutom flera andra bra placeringa­r på tävlingar samt mer avancerade hopp och fint utförda program på isen i vintras.

14-åringen belönas nu för sin utveckling den senaste tiden. Till nästa säsong är hon nämligen uttagen, som en av fyra åkare, till att vara en så kallad utmanare till landslaget.

– Jag sprang och hoppade runt här hemma när jag fick reda på det. Jag hade ingen aning om det på förhand, det känns superrolig­t. Nästan som en chock, säger Tova Lantz Harari som är född 2004.

Varför tror du att du blir uttagen?

– Jag gjorde ett antal bra tävlingar, klarat flera trippelhop­p på tävling och gjor- de överlag höga poäng i vinter. Säsongen var lite upp och ner, men mycket bra nu på sluttampen.

Att vara utmanare kallas även ”Sveriges ungdomssat­sning” och är ett sätt att kunna utvecklas som konståkare. Som utmanare blir man kallad på läger och får åka på fler internatio­nella tävlingar, varav förbundet sponsrar en av dem helt. Tova får numera även stöttning från förbundshå­ll på andra sätt.

Gör man det riktigt bra kan åkarna dessutom ta sig in i landslaget.

– Mitt mål nästa säsong är att åka ännu bättre program och utveckla min teknik. Jag vill göra bättre piruetter och steg, allt för att skapa en bra grund för en bra säsong. Jag vill fortsätta utvecklas likt jag har gjort 2017/18.

Nu i veckan sker första lägret (Borås) för utmanarna. Därefter är nästa läger i augusti då bland annat utländska domare flygs in för att hjälpa konståkarn­a att utveckla sina program.

”Jag sprang och hoppade runt här hemma när jag fick reda på det.”

 ?? FOTO: PETRA HÄGGLUND ?? FYRA. Den gångna säsongen slutade Tova, 14, fyra i elitserien­s U15-klass.
FOTO: PETRA HÄGGLUND FYRA. Den gångna säsongen slutade Tova, 14, fyra i elitserien­s U15-klass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden