Mitt i Sundbyberg

Bakläxa efter avslag på assistans

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kommunen gav avslag på en flickas ansökan om personlig assistans enligt LSS, eftersom de själva hade för hög arbetsbela­stning. Nu tvingas de utreda behovet och ge flickan stöd.

En flicka ansökte om personlig assistans enligt LSS hos Sundbyberg­s stad, men fick avslag. Beskedet meddelades i januari i fjol och har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten.

I överklagan­det anges att flickan har ett stort hjälpbehov som enligt kammarrätt­spraxis ger rätt till personlig assistans.

”Nämndens utredning är undermålig och har stora brister. Vid flertalet tillfällen framkommer direkta felaktighe­ter som hade kunnat rättas till om nämnden fullgjort sin utrednings­skyldighet”, skriver hennes ombud.

Social- och arbetsmark­nadsnämnde­n har poängterat i rätten att avslaget inte är grundat på någon bedömning av flickans rätt till assistans. Istället handlar det om att kommunen inte hann med att ta reda på ordentligt hur det låg till.

Nämnden ”stod inför va- let att antingen avslå hennes ansökan utan att ha underlag för ett sådant beslut, eller att bevilja henne personlig assistans i avvaktan på att den faktiska utredninge­n slutfördes”, uppger de i rätten.

Då valde kommunen att avslå ansökan.

Nu anser nämnden att flickan har hjälpbehov i genomsnitt 6,62 timmar i veckan, men att det behovet inte är tillräckli­gt omfattande för att hon ska behöva assistans.

Där håller förvaltnin­gsrätten inte med. Flickan har behov av åtminstone 6,62 timmars assistans i veckan, enligt dem. Kommunen tvingas nu utreda omfattning­en och bevilja stöd.

”Nämndens utredning är undermålig och har stora brister.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OMTAG. Förvaltnin­gsrätten ger kommunen bakläxa efter nekad assistans. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
FOTO: MOSTPHOTOS OMTAG. Förvaltnin­gsrätten ger kommunen bakläxa efter nekad assistans. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden