Mitt i Sundbyberg

Nu ska det dofta känslor i Sumpan

Sommarens blommor snart här

- Habiba Zamayeri

Snart plockas vårblommor­na bort. Nu ska det dofta känslor hela sommaren.

Det var inte länge sedan som hyacinter, penséer och tulpaner planterade­s i Sundbyberg, men nu nalkas sommaren och det är dags att byta ut vårblommor­na. Blommor och växter som ska hålla hela sommaren, kommer nu att pryda parker och andra platser i Sundbyberg.

Just nu håller blommorna på att gro till sig i stadens växthus.

– Till hösten köper vi växter, för att vi inte har möjlighet att odla de här, säger Therese Ourabi, parkarbeta­re och ansvarig för växthuset.

Runt vecka 22 planteras sommarblom­morna ut. Plantering­arna som har flest vissna vårblommor är först ut.

Varje år väljs ett tema för plantering­arna i Sundbyberg. I år föll valet på känslor. ”Förvirrad” är en känsla,

som kommer att gestaltas i Rissne.

– Då har vi tagit växter som man inte förväntar sig skulle matchas ihop. Som spretar och kanske har ett oregelbund­et sätt att växa på, säger Therese Ourabi.

Rondellen Tulegatan/Vackra

vägen ska vara ”likgiltig”. Den har Therese Ourabi spånat på och kommit fram till ett skogstema.

– Likgiltig är ofta en ganska negativ känsla, men för mig är skogen likgiltig. Den försöker inte påverka dig på något sätt, den bara är, säger Therese Ourabi.

Därför försöker de skapa en rabatt som känns som skogen, i den rondellen.

– Vi ska sätta upp vita björkstamm­ar som det ska klättra växter på. Vi ska använda mycket grönt och vitt. Vi ska köpa in en växt som heter fjäderspar­ris. Det är en vanlig krukväxt som är jättehäfti­g, den påminner lite om ett lärkträd. Det kommer att bli vitt och grönt och skira vita blommor. Det här blir ett spännande projekt, så vi får se om det funkar ute eller inte, säger Therese Ourabi.

 ??  ??
 ?? FOTO: HABIBA ZAMAYERI ?? SOMMARBLOM­MOR. Therese Ourabi, parkarbeta­re och ansvarig för växthuset, toppar sommarblom­morna inför den kommande utplanteri­ngen.
FOTO: HABIBA ZAMAYERI SOMMARBLOM­MOR. Therese Ourabi, parkarbeta­re och ansvarig för växthuset, toppar sommarblom­morna inför den kommande utplanteri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden