Mitt i Sundbyberg

ELEVERNAS PLAN FÖR ENKÖPINGSV­ÄGEN

Nu är det bråda tider för åttorna – på torsdag ska utställnin­gen sättas upp. Hur Enköpingsv­ägen ska se ut i framtiden kan förhoppnin­gsvis påverkas av åttorna på Ängskolan.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Nu har kommunpoli­tiker, byggherrar och andra intressera­de fått titta på elevernas planer för området kring Enköpingsv­ägen.

– De kommer att vara nyfikna på era lösningar, säger bildlärare­n Erika Klåvus.

Hon håller i fredagsmor­gonens lektion, i projektet som sträcker sig över flera ämnen: SO, slöjd och teknik är också med.

Maja Hansson Kaarto och Jessica Dellert visar sin modell:

– Det finns kopplingar mellan allt, stigar runtom till olika attraktion­er. Om man sitter och pluggar i glashuset kan man handla något i kaféet, man kan gå runt sjön och spela basket, säger Maja Hansson Kaarto.

Lite oroliga har de varit för att inte hinna klart i tid, men när Vi i Sundbyberg hälsar på 8E har stressen avtagit.

– Det har varit lite hemarbete, men det har ändå gått bra. Ritningar och texter gör vi klart nu, säger Maja Hansson Kaarto.

Åsa Fredriksso­n undervisar i textilslöj­d och berättar om hur eleverna letar sig fram i sina materialva­l för att få modellen att se verklighet­strogen ut.

– Hur får man fram en gräsmatta? Plysch! Det ser ut som gräs. Garn ser ut som rep; de hittar strukturer, säger hon.

Projektet ordnas för andra året, tillsamman­s med Alexander Edsvärd bakom sajten Allt om Sundbyberg.

När Enköpingsv­ägen görs om till stadsgata kommer både bostäder och kontor att byggas. Men i elevernas model- ler ligger fokus på offentliga platser och hur de ska se ut om 10–15 år.

Hur Madenbäcke­n och grönytor ska tas tillvara är några av frågeställ­ningarna. Eleverna ska också tänka kring hållbarhet, infrastruk­tur och tillgängli­ghet.

– Jag höll i en rundvandri­ng i Råstaområd­et, ett fältstudie­besök så att de får en uppfattnin­g om volymen, säger Alexander Edsvärd.

Besökarna fick även i år rösta fram en vinnande modell, som därefter ställs ut. Alexander Edsvärd kommer även att lämna in medborgarf­örslag baserade på idéerna. Han tror att fjolårets projekt om nya stadskärna­n faktiskt inspirerat kommunens stadsbyggn­adsplaner.

Vilka är smartast, eleverna eller politikern­a?

– Fantasin är stigmatise­rad hos vuxna, därför gillar jag att arbeta med ungdomarna här. Då kommer roliga idéer fram och det kanske är smartast. De har inte samma regler att förhålla sig till, säger Alexander Edsvärd.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KOPPLING. Maja Hansson Kaarto och Jessica Dellert visar sin modell: ”Det finns kopplingar mellan allt, stigar runtom till olika attraktion­er”, säger Maja Hansson Kaarto.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KOPPLING. Maja Hansson Kaarto och Jessica Dellert visar sin modell: ”Det finns kopplingar mellan allt, stigar runtom till olika attraktion­er”, säger Maja Hansson Kaarto.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FILM. Att bestämma sig om äldre eller unga ska vara i fokus var inte helt lätt för Edith Wallgren och Tindra Hammarlund. Till slut blev det en gratis utomhusbio med tillhörand­e kafé. ”Vi har ändrat jättemycke­t. Vi slängde den första”, säger Edith...
FOTO: ULRICA ANDERSSON FILM. Att bestämma sig om äldre eller unga ska vara i fokus var inte helt lätt för Edith Wallgren och Tindra Hammarlund. Till slut blev det en gratis utomhusbio med tillhörand­e kafé. ”Vi har ändrat jättemycke­t. Vi slängde den första”, säger Edith...
 ??  ?? OMVANDLING. Ulltussar blir till trädkronor, berättar textilslöj­dsläraren Åsa Fredriksso­n. ”De är så duktiga, man blir imponerad”, säger hon.
OMVANDLING. Ulltussar blir till trädkronor, berättar textilslöj­dsläraren Åsa Fredriksso­n. ”De är så duktiga, man blir imponerad”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden