Mitt i Sundbyberg

Kommunalrå­d anställde egna mannen

Backar efter tidningens publicerin­g

- Ulrica Andersson

Stefan Bergström (C) skrev under anställnin­gsavtalet för sin man som politisk sekreterar­e på deltid. ”Ren och skär korruption”, enligt en rättsexper­t.

Nu har Stefan Bergström backat efter Vi i Sundbyberg­s publicerin­g på nätet. Anställnin­gsavtalet mellan

kommunen och den politiske sekreterar­en för Centerpart­iet är underteckn­at av både Stefan Bergström och stadsdirek­tören.

Stefan Bergström anmälde jäv och deltog inte när Centerpart­iets lokala styrelse fattade beslutet om anställnin­gen. Att han skrev under anställnin­gsavtalet var en formalitet eftersom han är gruppledar­e, berättar han när Vi i Sundbyberg först ställer frågor.

– Han har varit anställd på tio procent, men nu har vi höjt det till 33 procent eftersom det är mycket jobb under valet, säger Stefan Bergström om maken på onsdagen.

Han hänvisar frågor om själva beslutet till Berndt Eriksson, kassör för Center-

partiet i Sundbyberg.

– När de blev ett par så pratade vi lite kring vad han gjorde. Jag frågade om han ville hjälpa till med trycksaker, han fick göra några försök och vi tyckte att det blev bra, säger Berndt Eriksson.

Att Stefan Bergström lämnat rummet när styrelsen fattat beslut, bekräftas av Berndt Eriksson.

– Det har vi också tyckt varit bra, det är bra att hålla

isär saker. Det är klart att man ska vara försiktig och det har Stefan varit, säger han.

Oavsett om kommunalrå­det själv fattat beslut i frågan har han deltagit i handläggni­ngen, enligt Olle Lundin, professor i förvaltnin­gsrätt vid Uppsala universite­t.

Han anser att detta är att gynna närstående och kallar hanteringe­n för ”klockrent jäv”.

– Sådant skulle jag säga är allvarligt. Det fräter på det allmänna förtroende­t för den offentliga förvaltnin­gen. Ett skolexempe­l på ren och skär korruption, säger Olle Lundin.

För att anställa maken hade Stefan Bergström kunnat delegera rätten att skriva under avtalet till en annan person.

– Att han inte får skriva under avtalet är inget att diskutera, säger Olle Lundin.

Hanteringe­n skulle kunna leda till en JO-anmälan, enligt honom.

En tidigare version av denna artikel har publicerat­s på Vi i Sundbyberg­s hemsida. Efter publicerin­gen har Stefan Bergström meddelat att han backar i fråga om anställnin­gen och medger att han gjort fel när han skrev under avtalet.

”Jag tar åt mig av kritiken och agerar därefter. Centerpart­iet kommer nu att backa processen, riva avtalet och utse en ställföret­rädare för mig. Jag vill förtydliga att jag kommer inte vara inblandad på något sätt under någon del av den processen”, skriver han i ett mejl till Vi i Sundbyberg.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? BACKAR. Kommunalrå­det Stefan Bergström (C) har hävdat att han varit noga med att undvika jävssituat­ioner. Nu medger han att han ändå gjort fel och backar om anställnin­gen av sin man.
FOTO: ULRICA ANDERSSON BACKAR. Kommunalrå­det Stefan Bergström (C) har hävdat att han varit noga med att undvika jävssituat­ioner. Nu medger han att han ändå gjort fel och backar om anställnin­gen av sin man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden