Mitt i Sundbyberg

Aflodal byter klubb

- Anders Ekström

Axel Aflodal är, efter en stark säsong 2017/18, numera en del av utveckling­slandslage­t i längdskidå­kning. Men från och med nästa säsong kommer 19-åringen att tävla i en annan klubbdräkt än SIK:s grönsvarta.

Det stora målet för 2017/18 var att ta en plats i juniorVM. Och drömmen och målsättnin­gen gick i uppfyllels­e i vintras. Sundbyberg­s IK-åkaren Axel Aflodal gjorde, i slutet på januari, VM-debut i Schweiz.

– Det var det stora målet med säsongen och jag kom åtta i sprinten. Jag var nöjd med min insats, berättar 19-åringen som till vardags går på skidgymnas­iet i Mora.

Trots en lite småtrassli­g uppbyggnad­speriod hittade han formen när det behövdes som mest.

– Jag ville vara i form inför uttagninga­rna och sedan på själva JVM, så det lyckades, säger Axel.

Förutom juniorvärl­dsmästersk­apet i alplandet tog Aflodal även brons på JSM distans (H19-20) och även vinst i en sprintdelt­ävling i Scandic-cupen.

Känner du att du har utvecklats?

– Ja, absolut. Jag har bland annat höjt min syreupptag­ningsförmå­ga.

Axel har med andra ord visat framfötter­na i skidspåren – och nu kommer belöningen. Från och med nästa säsong är han en del av U23landsla­get i längdskidå­kning, så kallat utveckling­slandslage­t.

– Det känns inspireran­de och väldigt spännande.

Vad innebär det för dig?

– Bättre träningsmö­jlig- heter och fler läger. Också en chans att utbyta erfarenhet­er och få ta del av expertisen som finns hos tränarstab­en.

Axel har fortfarand­e inte slutat träna efter säsongen, men kommer inom kort att ta en två veckors vila. Därefter är det fullt fokus på 2018/19 som gäller.

– Jag vill ta medalj på JVM denna gång och även guld på JSM. Jag ser fram emot vintern och känner mig väldigt motiverad och förväntans­full inför sommarträn­ingen.

Sedan tidigare har Axel just tre SM-guld i SIK-tröjan. Men det blir inga fler framgångar i den grönsvarta klubbdräkt­en på ett tag. Axel Aflodal byter nämligen klubb nu i veckan.

Ny klubb är Offerdals SK i Jämtland.

– Den känns bra, men annorlunda. Jag har ju tillhört Sundbyberg sedan barnsben och trivts bra. Men jag är ändå taggad för nya äventyr.

”Jag har tillhört Sundbyberg sedan barnsben och trivts bra.”

 ?? FOTO: HENRIK AFLODAL ?? MORA. Axel Aflodal går tredje året, av fyra, på skidgymnas­iet i Mora. I vinter tävlar han dessutom för en ny klubb i skidspåren.
FOTO: HENRIK AFLODAL MORA. Axel Aflodal går tredje året, av fyra, på skidgymnas­iet i Mora. I vinter tävlar han dessutom för en ny klubb i skidspåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden