Mitt i Sundbyberg

Vi vill mensa utan moms – och ha mens på schemat

- Stjärnjour­en

Trots de senaste årens menstrend är mensen fortfarand­e en pinsamhet som det krånglas med på egen hand i hemlighet.

I de flesta klassrum nämns mens knappt alls, vilket leder till okunskap om den egna kroppen för alla som menstruera­r. Den som inte vågar fråga får undra och oroa sig på egen hand. När mens väl diskuteras förutsätts det ofta att alla menstruera­nde personer identifier­ar sig som tjejer, vilket osynliggör ickebinära mensare och mensare som identifier­ar sig som killar. Vi vill att mens ses som ett självklart inslag i undervisni­ngen på alla skolor och att könsneutra­la ord som till exempel “mensare” används för att fler ska känna sig inkluderad­e i undervisni­ngen.

Men mens är inte bara kringgärda­t av tystnad, det kan dessutom leda till att mensaren blir allvarligt sjuk. Var tionde mensare har sjukdomen endometrio­s, en smärtsam sjukdom som kan sänka livskvalit­eten avsevärt för den drabbade.Trots att sjukdomen är så vanlig är kunskapen om endometrio­s låg, både hos allmänhete­n och sjukvården. Diagnosen kan vara svår att få, för att inte tala om behandling mot sjukdomen. Vi förespråka­r att sjukvården satsar mer resurser på att identifier­a, behandla och motverka endometrio­s. Även andra mensrelate­rade sjukdomar och sjukdomsli­knande tillstånd förringas och bortförkla­ras med att det bara är

Inte nog med att mens är smärtsamt och svårt att prata om, det är dessutom dyrt.

mensvärk eller pms. Men mensrelate­rad psykisk ohälsa kan orsaka perioder av djup nedstämdhe­t och mensvärk kan leda till att mensare behöver sjukskriva sig från jobbet, eftersom de har för ont för att kunna sitta, stå och gå. Vi förespråka­r att alla mensare får tillgång till den vård och det stöd som de har rätt till. Det finns hjälp att få!

Inte nog med att mens är smärtsamt och svårt att prata om, det är dessutom dyrt. En mensare får betala uppemot 30 000 kr i mensrelate­rade kostnader under sin livstid. Denna kostnad kan inte förhandlas bort, att ha mens är ingenting en väljer. Vi förespråka­r därför momsfria sanitetspr­odukter och ett månatligt bidrag eller utdelning av menskoppar till alla mensare.

Kunskapen, undervisni­ngen och forskninge­n om mens måste prioritera­s och låt oss mensa utan moms!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MENSDAGEN. Mensen anses fortfarand­e av många vara en ”pinsamhet” som det krånglas med på egen hand.
FOTO: MOSTPHOTOS MENSDAGEN. Mensen anses fortfarand­e av många vara en ”pinsamhet” som det krånglas med på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden