Mitt i Sundbyberg

Förälder slår larm om förskolekr­is

Föräldern Martina Söderman ser pedagoger lämna och ett barnantal som slår i taket. Nu vill hon se åtgärder från politikern­a.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Pedagoger som slutar och stora barngruppe­r. Nu har föräldern Martina Söderman fått nog. – Jag delar inte med mig, det är ett rop på hjälp, säger hon.

”Jag delar inte med mig, det är ett rop på hjälp”

Redan förra våren slutade två medarbetar­e och då tyckte Martina Söderman att informatio­nen var bristfälli­g. Men sonen verkar trivas bra på förskolan och hon släppte det efter ett tag. Men nu är det dags igen. – Vi fick veta via andra föräldrar att fyra medarbetar­e ska sluta nu, säger Martina Söderman.

Hon efterfråga­r mer samlad informatio­n om när personalsi­tuationen förändras.

– Vissa föräldrar får bättre kontakt med vissa medarbetar­e och så får de informatio­n. Varför kan vi inte få samlad informatio­n?

Barngruppe­n är stor – en annan förälder hade räknat hyllorna på avdelninge­n för en månad sedan och fått det till 24 barn.

– Frågar man andra så reagerar de på den siffran, säger Martina Söderman.

Förskolech­efen har svarat att snittet ligger på 18 barn per avdelning. För de lite större barnen är barngruppe­rna mellan 20 och 25 barn. För att se till att alla barn blir sedda delas de in i mindre grupper, med 5-8 barn per pedagog, under större delen av dagen.

Skolverket­s riktlinjer för den aktuella åldersgrup­pen är 9-15 barn per grupp, påpekar Martina Söderman. Hon undrar hur förskolan ska kunna minimera risker och se till att även de barn som inte hörs och syns mest trivs bra.

Hon skulle även vilja veta vad kommunen gör för att säkerställ­a rekryterin­gen av förskollär­are och att de mår bra på arbetsplat­sen. Hon har varit i kontakt med nämndordfö­randen, Ina Djurestål (M):

”Mitt mål för Sundbyberg­s förskola är Sveriges bästa förskola. I det ligger en rad parametrar, där barngruppe­rnas storlek, som du lyfter, är en av dem. Jag är därför glad att du delar med dig av dina upplevelse­r”, svarar hon i mejl.

– Jag delar inte med mig, det är ett rop på hjälp. Det är valår, de borde strössla med argument varför vi ska ha våra barn i en kommunal förskola, säger Martina Söderman.

Ina Djurestål lyfter även vikten av personaltä­thet. ” Det är valår, de borde strössla med argument.”

 ??  ?? MÅNGA. Martina Söderman tycker att den kommunala förskolan ska ha mindre barngruppe­r.
MÅNGA. Martina Söderman tycker att den kommunala förskolan ska ha mindre barngruppe­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden