Mitt i Sundbyberg

Strid om kommunalt bostadsköp

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Opposition­en stoppade köpet av 13 bostadsrät­ter i Hallonberg­en på måndagskvä­llen.

Ombildning­arna av allmännytt­ans hyresrätte­r har väckt debatt. Under veckans möte i kommunfull­mäktige debatterad­es en följdverka­n av dem: Kommunen vill köpa lägenheter, som tidigare hyrts av Förvaltare­n, för sociala ändamål.

13 lägenheter på Rissnelede­n skulle köpas av bostadsrät­tsförening­en, enligt förslaget från kommunstyr­elsen, så länge priset inte överstiger 19 miljoner kronor.

– Att köpa tillbaks något som vi sålt är barockt, sa Veronica Kallander (V).

En försämring när den som bor i lägenheten inte längre kan ta över hyreskontr­aktet när denne är redo för det, anser opposition­srådet Peter Schilling (S).

Ansvarigt kommunalrå­d, Josefin Malmqvist (M), lyfter istället att kommunen nu har fler verktyg att hjälpa personer att stå på egna ben.

Köpet avslogs av fullmäktig­e efter votering: 28 ledamöter röstade nej och 27 röstade ja.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, anser att det är de som får insatserna som nu drabbas av att en del politiker är emot ombildning­ar.

”Noterade att opposition­en applåderad­e över att dessa lägenheter inte kan an-

vändas för att hjälpa de mest utsatta. Beklagligt”, kommentera­de han på Twitter.

Vänsterpar­tiet lyfter besittning­srätten och att det finns en möjlighet att vara kvar som hyresgäst även efter ombildning.

– Jag tror att folk börjar bli trötta på det moderata styret. Utförsäljn­ingarna har gått för långt, sa opposition­srådet Jesper Wiklund (V) efter mötet.

Att motioner ska vara besvarade inom ett år har inte följts av kommunen. 33 av 54 obesvarade motioner hade passerat bäst före-datum, när en sammanstäl­lning gjordes efter mars månads utgång.

Men att de inte fått svar ska inte tolkas som ett ställnings­tagande till själva mo-

tionerna. Tiden det tar har att göra med frågans komplexite­t, enligt Mikael T. Eriksson som påpekade att det tidigare S-styret också släpade efter med svar.

Vänsterpar­tiet hade velat se ett beslut om att samtliga motioner skulle vara besvarade senast på valdagen, men de fick inte gehör.

Ett par motioner, om tillgång till vaccin och om att prioritera sundbyberg­are i bostadskön, behandlade­s under mötet. Sverigedem­okraterna väckte dem i mars 2016 och fick nu avslag på båda två.

”Att köpa tillbaks något som vi sålt är barockt.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TILLGÄNGLI­GHET. Veronica Kallander (V) är måttligt imponerad av att partiet inte fått svar på sin motion från 2016 om en höj- och sänkbar talarstol i fullmäktig­e.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TILLGÄNGLI­GHET. Veronica Kallander (V) är måttligt imponerad av att partiet inte fått svar på sin motion från 2016 om en höj- och sänkbar talarstol i fullmäktig­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden