Mitt i Sundbyberg

Nu jagar de guld igen

Sundbyberg lacrosse har tappat några tongivande spelare inför säsongen. Lösningen? Ett gäng gamla hockeyspel­are har anslutit. – Det går fort för en hockeyspel­are att lära sig sporten, säger spelande tränaren Sanny Falk och ser fram emot SM i juni.

- Anders Ekström

Sundbyberg lacrosse siktar på att återta SM-guldet

”Vi ser positivt på SM och har tillräckli­gt bra spelare för att vinna.”

I en liten sport som lacrosse är spelartapp alltid känsligt. Det finns få klubbar i landet och återväxten är inget vidare. Men det finns andra möjlighete­r att fylla på i truppen.

Sundbyberg lacrosse har tappat tre, fyra tongivande spelare till i år – men lyckats få in det dubbla. Lösningen blev ett gäng gamla hockeyspel­are.

– Några kom redan i höstas och några till nu under våren. Det är kompisars kompisar som har ett förflutet inom hockeyn, berättar den spelande tränaren Sanny Falk och fortsätter:

– Det går fort för en hockeyspel­are att lära sig, det är nog den sporten som liknar hockey mest. En av spelarna har dessutom spelat lacrosse i Holland.

Vad säger du om årets Sumpan-lag?

– Det är klart det är sårbart att tappa spelare som lirat länge, men jag tycker ändå det ser bra ut. Vi har en stabil stomme på sju, åtta spelare som varit med under en lång tid. Och våra nya spelare tränar bra och är intressera­de, vilket är väldigt viktigt, säger Falk.

Sumpan har även fått in en kanadensar­e i laget och har eventuellt en till på väg in. Dock spelar bara en av dem i stundande SM. Helgen 9-10 juni väntar det svenska mästerskap­et i Linköping.

Ifjol blev det ett bittert silver.

– Vi hade tillräckli­gt bra lag för att vinna, men gjorde ingen bra finalmatch. Vi fick inte riktigt till det. Farsta var mer rutinerade och vann guldet.

2017 innehöll dessutom premiärspe­l i Europa för Sumpan. Efter SM-guldet 2016 fick de vara med i kontinenta­la Champions cup ifjol och fick då till en ”helt okej” sjätteplat­s, tycker Falk och värdesätte­r erfarenhet­erna som det gav.

För att ta sig ut till Europa igen måste man vinna SM. Ett SM som i år ser mer öppet ut än på länge.

– Ja, det är svårt att säga var alla lagen står och SM är ovisst i år. Det har varit generation­sskifte i flera lag och vi vet ju heller inte riktigt var vi står eftersom vi har många nya spelare.

Sju lag deltar i herrklasse­n och Sundbyberg har hamnat i en tuff grupp.

– Det är ingen seedning av någon anledning och tre av Sveriges bästa lag är med i vår grupp. Lite märkligt kan jag tycka.

Men Sundbyberg lacrosse siktar ändå att ta sitt andra SM-guld.

– Vi ser positivt på SM och har tillräckli­gt bra spelare för att vinna. Målet är att ta guldet och vi vann ju SM i Linköping 2016, kanske passar naturgräse­t oss extra bra. Vi har kapacitete­n att vinna, nu gäller det att utföra det också.

Även klubbens damer kommer delta i SM med ett sammansatt lag med spelare från Sumpan och Lund.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SEXA. Sundbyberg lacrosse blev sexa i Champions cup förra säsongen och tvåa i SM. I år siktar de på att vinna SM igen, likt 2016. Sanny Falk med nummer 7 på bröstet.
FOTO: PRIVAT SEXA. Sundbyberg lacrosse blev sexa i Champions cup förra säsongen och tvåa i SM. I år siktar de på att vinna SM igen, likt 2016. Sanny Falk med nummer 7 på bröstet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden