Mitt i Sundbyberg

Kläckning fördröjer fällningen

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Pilträd har blivit en säkerhetsr­isk eftersom grenar kan falla ned på förbipasse­rande vid Lötsjön. Kommunen tar därför ned dem – men i ett träd ska fågelungar få kläckas först.

Högt uppe i pilträden vid Lötsjön hördes inte bara fågelkvitt­er i förra veckan. Tre trädfällar­e ropade till varandra så att grenarna inte föll ned på fel ställe.

Det går inte att bara såga ned hela träden. Grenar ska helst inte falla på lyktstolpa­r i närheten eller plaska ned i dammen. Därför tar det ett par dagar för arborister­na att ta bort dem.

Träden är gamla för att vara pilträd och har varit under uppsikt en tid. Många människor passerar vid träden, som har blivit en säkerhetsr­isk.

– De här träden mår inte bra. Vi kan inte vara säkra på att de håller, säger Jessica Ingelsson, parkchef vid Sundbyberg­s stad.

Pilträd knäcks väldigt lätt; enskilda grenar kan falla till marken. Än så länge har det fallit mindre grenar, som inte har skadat någon.

Kommunen har ansvar för allmän platsmark och i och med att det finns ett gångstråk vid träden ville de kolla upp riskerna. Det visade sig vara bäst att ta bort träden.

Åsikter har lyfts om att träden borde få vara kvar.

– Jag som parkchef blir på sätt och vis jätteglad för att folk blir upprörda. Det betyder att de vill ha kvar sina träd, säger Jessica Ingelsson.

Men ett träd blir faktiskt kvar ett litet tag till. Där har man nämligen hittat ett fågelbo i den ihåliga stammen.

– Vi fick pausa lite grann, vi har skjutit upp det sista trädet några veckor. Tur att de såg det, så att vi hann avbryta, säger Jessica Ingelsson.

Vissa delar av träden kommer att sparas, till exempel kommer man placera ut stora stockar för insekter att bygga bo i. Några av träden görs om till högstubbar, där klätterväx­ter kan klättra. Syftet är bland annat att skapa nya boplatser för hackspetta­r.

När nedtagning­en är klar kommer träd att återplante­ras. I slutänden blir det snarare fler träd än färre, enligt Jessica Ingelsson.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VÄRNAS. Några av träden kommer att göras om till högstubbar, något som ska gynna till exempel hackspetta­r.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VÄRNAS. Några av träden kommer att göras om till högstubbar, något som ska gynna till exempel hackspetta­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden