Mitt i Sundbyberg

Lag om valfrihet även i socialtjän­st

Rätten att välja utförare infördes inom hemtjänste­n redan 2012 – nu utökas den till socialtjän­stens verksamhet­er. Men hur bra är egentligen lagen om valfrihet?

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se 07078 72 078

Rätten att själv välja utförare tillämpas redan inom hemtjänst och äldreboend­e i Sundbyberg. Nu kan möjlighete­n snart utökas till flera verksamhet­er inom socialtjän­sten.

Nästa steg i Sundbyberg kan bli socialtjän­sten

Lagen om valfrihet, LOV, tilllämpas inom både hemtjänst och äldreboend­e i Sundbyberg­s stad.

Kommunen är på väg att införa LOV även inom socialtjän­stens verksamhet­er, i enlighet med politiska inriktning­smål om att ”valfrihet ska tillämpas där så befinns möjligt”.

I februari beslutade social- och arbetsmark­nadsnämnde­n att förvaltnin­gen skulle ta fram förfrågnin­gsunderlag till upphandlin­g. Verksamhet­erna som berörs är korttidsti­llsyn, LSS-boende, boendestöd, sysselsätt­ning enligt Socialtjän­stlagen och familjeråd­givning.

– Det är glädjande att vi äntligen kan flytta makt till våra Sundbyberg­sbor. Givetvis bör den som är i behov av samhällets stöd få fatta beslut om vem som ska utföra stödet, säger nämndordfö­rande Josefin Malmqvist ( M) i ett pressmedde­lande.

Men helt smärtfritt har tillämpand­et av LOV inte gått.

I slutet av maj hävdes det fjärde hemtjänsta­vtalet på mindre än ett år. Även här anklagas företaget för att ha registrera­t besök felaktigt.

Kommunen misstänker dessutom urkundsför­falskning, genom att samma personuppg­ifter använts för att logga in hos två olika kunder samtidigt. Företaget har, enligt kommunen, i efterhand försökt radera de besök som krockat.

– Vi tycker att de allra flesta sköter sig. De stora kolosserna vet hur de ska hantera uppdraget; de här företagen har tack och lov ganska få kunder, sa äldrenämnd­ens ordförande Maria Bohman Kreij (KD) efter den tredje hävningen.

 ??  ?? HÄVT. Ett fjärde hemtjänstf­öretag får inte fortsätta sin verksamhet i Sundbyberg.
HÄVT. Ett fjärde hemtjänstf­öretag får inte fortsätta sin verksamhet i Sundbyberg.
 ?? FOTO: DIREKTPRES­S/ARKIV ??
FOTO: DIREKTPRES­S/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden