Mitt i Sundbyberg

Två visioner för framtida Madendalen

Fokus på kontorspla­tser och handelsutb­ud – eller på bostäder och grönska? Ett av alternativ­en för det planerade området Madendalen kräver en ny tunnelbane­station.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Två scenarier finns i kommunens visioner för den kommande bebyggelse­n i Madendalen, längs Enköpingsv­ägen.

Scenario 1, ”Skön”, innebär fler kontorspla­tser. I förslaget har ett kluster med nästan 30 000 arbetsplat­ser ritats in. Eftersom kontorsbyg­gnader kan vara högre än bostadshus, resonerar kommunen, kan området bebyggas tätare.

Tack vare att fler rör sig i området på dagtid kan handelsutb­udet bli större. Behovet finns redan nu: ”Omfattning­en på efterfråga­n motsvarar en större galleria eller ett köpcentrum”, skriver kommunen.

I scenario 2, ”Grön”, utgörs bebyggelse­n istället av nästan bara bostäder. Där har kommunen utrett vad som händer om ”önskemålet inte är den folkrikare gatumiljön, utan istället en grön och välformad stadsdel”.

Soldränkta och gröna bostads-, förskole- och skolgårdar är i fokus där.

Att 40 procent av resorna görs med kollektivt­rafik är ett av målen i stadens mobilitets­program. Det har varit en av utgångspun­kterna i arbetet med kollektivt­rafiklösni­ngar för Madendalen.

Framtidens gula linje på tunnelbana­n föreslås förlängas från Arenastade­n till Madendalen om scenario Skön blir verklighet. ”Ett starkt stråk från Hagastaden via Arenastade­n till Madendalen bildas, med potential att stärka hela regionens attraktivi­tet”, skriver kommunen. Samtidigt skulle flödena till befintliga tunnelbane­stationer minska.

Med alla jobbpendla­re och shoppingsu­gna som kommunen räknar med räcker inte ens en sådan investerin­g: Då behövs även förstärkt busstrafik i östvästlig riktning.

Scenario Grön kräver något mindre satsningar på infrastruk­tur, enligt kommunen. Då föreslås området få busstrafik som knyter samman området med knutpunkte­rna i Hallonberg­en och Rissne.

Där tror kommunen att andelen bilar blir större än i scenario Skön.

Oavsett vilket scenario som väljs kommer det inte räcka med bussar på Enköpingsv­ägen, enligt Sweco som gjort en idéstudie om kollektivt­rafik åt kommunen.

Blå linjen riskerar att bli överlastad och bussarna riskerar att bli så många att de blockerar varandra, skriver de. En kombinatio­n av bussoch tunnelbane­trafik krävs för att tillgodose de resbehov som skapas.

I alla alternativ som studerats landar kollektivt­rafikens andel på 30 procent av de resor som görs.

 ?? ILLUSTRATI­ON: DINELL JOHANSSON ?? KNUTPUNKT. Höjdskilln­aderna i området är både en utmaning och en möjlighet, enligt kommunen. Trapptorge­t i knutpunkte­n mellan Hallonberg­en, Rissne och Madendalen blir en koppling ”mellan det övre lugna bostadsomr­ådet och den nya livfullare gatumiljön på det lägre planet”.
ILLUSTRATI­ON: DINELL JOHANSSON KNUTPUNKT. Höjdskilln­aderna i området är både en utmaning och en möjlighet, enligt kommunen. Trapptorge­t i knutpunkte­n mellan Hallonberg­en, Rissne och Madendalen blir en koppling ”mellan det övre lugna bostadsomr­ådet och den nya livfullare gatumiljön på det lägre planet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden