Mitt i Sundbyberg

VM-debutanter satsar på guld

- Anders Ekström

”Topp 3 är jag nöjd..”

Nästa vecka åker två SBGK:are till Prag för att spela VM. Och duon har höga mål med världsmäst­erskapet i MOS.

– Lagguldet ska vi bara vinna och jag hoppas komma upp på prispallen, säger Ricard Lockner som får sällskap av pallsugna Björn Nilsson i Tjeckien.

Även om äventyrsgo­lf – MOS – fortfarand­e är ett relativt nytt påfund här så har den funnits desto längre utomlands. Det är alltså en variant av bangolf, fast med riktig golfboll, och annorlunda utformade hål med konstgräs som underlag.

Ricard Lockner, som bor i centrala Sumpan, började redan 2003. Då var det få som visste vad det var i Sverige.

– Jag åkte över mycket till USA då, eftersom det inte var stort alls här. Men de senaste åren har de växt i Sverige och fler och fler banor byggs, säger Lockner som började med vanlig bangolf på 90-talet.

Björn Nilsson hakade på trenden 2013.

– Det är mycket roligare än vanlig bangolf, mer bollkänsla och inte så utrustning­sberoende då det bara är en boll. Mer lika för alla, säger Björn och får medhåll av Ricard.

– Har du mer bollkänsla och fantasi så vinner du. MOS har flera varianter och är lättare att lära sig. Utmaningen ligger i att det är så jämnt. Varje misstag kostar mycket, säger Ricard.

Och lärt sig har Ricard onekligen gjort. 46-åringen, som även jobbar på SBGK:s två banor intill Golfängarn­a, har vunnit flera tävlingar i världen genom åren.

Ifjol vann han det troligen allra största: penningsti­nna MSOP i Las Vegas.

– Jag var lite förbannad på mig själv att jag gav min motståndar­e chansen att vinna på 18, jag ledde annars från start till mål. Men självklart var det kul att vinna, säger Ricard.

Nu kommer han få sätta sina kunskaper på sin spets. För första gången väntar VM.

– Jag har varit aktuell i landslaget tidigare, men avböjt av olika anledninga­r. Det ska bli kul och spännande, fortsätter Lockner.

Även Björn, 54, är debutant.

– Det känns såklart jätterolig­t. Jag åker dit redan fyra dagar innan VM för att få bra träning och spela in mig på banan. Det blir ju min största tävling hittills, men det är ingen idé att stressa upp sig för det. Sverige åker ner med åtta spelare. I tjeckiska Hornì Bezdekov kommer det både tävlas i lag och enskilt. Det spelas fyra varv på lördagen (16/6) och sedan gör de 18 bästa upp om världsmäst­artiteln på söndagen. Den enskilda scoren räknas in i lagVM:s score.

Ricard har redan spelat banan två gånger innan och har självförtr­oende inför VM-debuten.

– Jag hoppas och siktar på att komma på prispallen. Det är en fördel att ha spelat banan tidigare, säger Ricard som passar på att träna varje dag.

– Man måste även komma in i banans känsla och harmoni, hur slagen ska slås. Jag har en så kallad puttskiss som jag ska följa.

– Ett system som visar hur jag ska spela bollen.

Klubbkamra­ten Björn ser sin bollkänsla och självförtr­oende som sina starkaste sidor och tror då givetvis på sig själv.

– Topp 3 är jag nöjd. Och lagguldet ska vi vinna, vi kan banan och har många duktiga spelare.

Duon ser alltså Sverige som favoriter till lagguldet och har arrangörsn­ationen, USA och Tyskland som utmanare.

– USA är nog tuffast, men lagguldet ska Sverige bara ta, avslutar Nilsson.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HÅRDTRÄNIN­G. Ricard Lockner (t v) och Björn Nilsson tränar mycket inför VM. Bland annat åker dem ner tidigare till VM-banan för att träna.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HÅRDTRÄNIN­G. Ricard Lockner (t v) och Björn Nilsson tränar mycket inför VM. Bland annat åker dem ner tidigare till VM-banan för att träna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden