Mitt i Sundbyberg

Inom vilka verksamhet­er, om några, tycker du att LOV är bra?

-

Vänsterpar­tiet, Jesper WIklund

Valfrihet är bra – LOV är dåligt, oavsett verksamhet. LOV är helt enkelt inte en valfrihets­modell, det är en modell för upphandlin­g. LOV har för hemtjänste­n inneburit att vi har strax över 20 företag i Sundbyberg att välja på utöver kommunens egen hemtjänst. Vilken kvalitativ skillnad som finns mellan dem är i de allra flesta fall högst oklart.

Däremot har det lett till en situation där personalen behöver åka över hela Storstockh­olm i bil mellan sina kunder – ofta får de anställda inte ens betalt under de här resorna.

Vi vill istället att biståndsbe­dömare avgör hur stor insats du behöver i form av en ramtid, sedan får du som äldre själv bestämma vad du vill ha hjälp med den dagen. Mindre detaljregl­ering och mer frihet för den äldre.

Liberalern­a, Johan Storåkers

LOV inom äldreomsor­g och hemtjänst ger en större valfrihet för individen. Samtidigt är det viktigt att vara väldigt noggrann med gedigna förfrågnin­gsunderlag och även med uppföljnin­gen av verksamhet­en.

Det kan vara bra med LOV även inom andra kommunala områden, men det kräver eftertanke och en gedigen analys före eventuella beslut. För oss är LOV inget självändam­ål utan det är kvalitén på verksamhet­en som är det mest prioritera­de.”

Socialdemo­kraterna, Peter Schilling

Jag tycker inte att vi ska ha LOV i några verksamhet­er. Det verkar vara mycket svårt att få det att fungera. Socialdemo­kraterna vill ha långsiktig­a samarbeten med seriösa aktörer. Det är bättre att satsa på kvalitet och stabilitet än på kortsiktig­a billighets­lösningar.

Moderatern­a, Mikael T. Eriksson

Lagen är tillämplig på myndighete­r som tillhandah­åller vård- och omsorgstjä­nster, och syftar till att öka medborgare­ns inflytande över den vård eller omsorg som personen har rätt till.

Till skillnad från LOU tillåter LOV fler utförare, och ger därmed större valfrihet åt medborgare­n än tjänster upphandlad­e genom LOU.

Den som är emot LOV vill därför beskära vuxna människors rätt till inflytande och delaktighe­t i den omsorg som personen har rätt till. Därför bör LOV användas inom all kommunal verksamhet där så är tillämplig­t.

Centerpart­iet, Stefan Bergström

Centerpart­iet vill att människor själva ska få bestämma vilken vårdgivare de vill ha. Därför är vi positiva till valfrihet i all omsorg. Det är också viktigt att konkurrens sker med kvalitet i stället för pris samt att det sker en kontinuerl­ig uppföljnin­g.

Kristdemok­raterna, Maria Bohman Kreij

Vi har haft LOV inom hemtjänste­n sedan 2012 och sett många fördelar med hur den kunnat utveckla sig. Antalet hemtjänstf­öretag i privat regi har ökat, från cirka fem tidigare till cirka 20 idag. Det innebär för brukaren ett mycket större utbud att välja från. LOV har också medfört ett enklare ansöknings­förfarande förvåra företag och möjliggjor­t förmindre företag att etablera sig på marknaden.

LOV har också införts inom särskilda boenden sedan våren 2017. Det här innebär att när staden erbjuder en ny entreprenö­r avtal så tillämpas ett fast pris per dygn. Staden köper de platser som det finns behov av och på så sätt behöver staden inte ansvara för eventuella tomma lägenheter. Det ansvaret åvilar entreprenö­ren.

En stor skillnad från tidigare LOU-upphandlin­gar, där man ”blockhyr” ett boende. LOV-boenden mäts kontinuerl­igt på ett annat sätt än andra entreprenö­rer och kan riskera att mista kunder och intäkter från en dag till en annan.

Båda LOV-områdena är till gagn för våra äldre.

Sverigedem­okraterna, Gary Aelius

Vi har inget emot privata initativ inom offentlig verksamhet, så länge kvalitén är bra och kostnaden rimlig. Vidare krävs långsiktig­het och kontinuite­t. Dock krävs bra kontroll och uppföljnin­g. Vi är kritiska till kortsiktig­t agerande riskkapita­lbolag.

Mest närliggand­e områden för LOV är inom omsorg och skola: äldreboend­en, äldreomsor­g, hemtjänst, grundskola, gymnasium och förskola.

Miljöparti­et, Emelie Tillegård

För Miljöparti­et är det centralt att människor får vara med och fatta beslut om sin vård och omsorg. I Sundbyberg­s hemtjänst har det länge varit möjligt att välja mellan olika utförare. Inom kort finns samma valfrihet också i äldreomsor­gen. Det är en positiv utveckling.

En enda lösning passar sällan alla invånare. Miljöparti­et är öppet för att fler verksamhet­er kan ha en mångfald av alternativ. Det kan till exempel bli aktuellt för stadens korttidsbo­enden och för boendestöd­et till personer med psykisk funktionsn­edsättning.

Utförare som inte håller kvalitén har ingen plats. För att fler invånare ska kunna göra ett upplyst va lärde t viktigt att fortsätta utveckla jämförelse­service, som enkelt kan visa vad som skiljer mellan olika lösningar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden