Mitt i Sundbyberg

Fingret klipptes av i förskolans dörr

En förälder har i fl era år påpekat att dörrarna på förskolan är en säkerhetsr­isk. Nyligen klämde barnet fi ngret så att det gick av, enligt en anmälan. Nu ska kommunen se över klämskydde­t. Klämrisken ska ha påpekats i fl era år

-

Föräldern hade i flera år varnat för den farliga dörren på förskolan. Nyligen klämdes barnets finger så illa i dörren att det gick av. Nu har händelsen anmälts till Skolinspek­tionen.

Olyckan ska ha inträff at när barnet stod vid dörren och en annan person smällde igen den. Barnet klämde ett fi nger så illa att en del av fi ngret gick av och föll ned på golvet. Det skriver barnets förälder i en anmälan till Skolinspek­tionen.

Ambulans tillkallad­es och barnet togs in på sjukhus. Barnet ” har fortfarand­e väldigt ont och har lidit hela natten trots smärtlindr­ing”, skriver föräldern i anmälan som gjordes kort eft er händelsen.

Föräldern har i tre års tid påpekat klämrisken för förskolan. Dörrarna är inte anpassade eft er förskoleba­rn och borde tas bort eller bytas ut av säkerhetss­käl. Att köpa in billiga dörrstopp hade också kunnat lösa problemet.

Om inte annat borde barnen inte ha tillåtits att leka med stängda dörrar, enligt föräldern.

Svaret ska då ha varit att lokalerna är hyrda och att barnen ibland velat vara i fred.

” Det är givetvis väldigt tragiskt. ”

Skolinspek­tionen har lämnat över anmälan till kommunen, eft ersom den i första hand är ansvarig för att utreda och att vidta eventuella åtgärder.

Jan Aili, kommunens verksamhet­schef för förskolan, fi ck informatio­n om händelsen redan innan anmälan gjorts.

– Det är givetvis väldigt tragiskt, säger han.

Däremot har han inte fått uppfattnin­gen att riskerna påtalats tidigare.

– Alla förskolor och skolor är säkrade utifrån klämskydd för barn. Vi kommer att göra en drive nu och se över så att det är så som föreskrift erna kräver, säger Jan Aili.

Undantaget är branddörra­r, som istället måste hållas stängda. Då är det förskolans uppgift att se till att barnen inte kan vara där och skada sig.

Hur olyckan gått till och hur förskolan eventuellt har brustit kommer att utredas de närmaste två veckorna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSKOLA. Ett barn fi ck åka ambulans till sjukhus efter att en del av ett fi nger gått av, enligt en förälders anmälan till Skolinspek­tionen.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSKOLA. Ett barn fi ck åka ambulans till sjukhus efter att en del av ett fi nger gått av, enligt en förälders anmälan till Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden