Mitt i Sundbyberg

(C) invigde – men f(L)er ville vara med

-

Under nationalda­gsfirandet på Golfängarn­a var det inte bara solsken. En invigning av naturreser­vatet har lett till ett meningsutb­yte mellan politiker för två av de styrande partierna.

Idén om att göra ett naturreser­vat av Lötsjön och Golfängarn­a har några år på nacken. De styrande politikern­a sa nej till en motion från dåvarande Folkpartie­t, som lämnades in i april 2013. I förra valrörelse­n hakade Centerpart­iet på idén.

Tidigare S-styret ändrade sig och i december 2017 var det dags för fullmäktig­e att säga ja.

Under nationalda­gsfirandet invigdes naturreser­vatet av stadsmiljö­kommunalrå­det Stefan Bergström (C).

”Det hade varit klädsamt att tala om att det var Liberalern­as fd Folkpartie­ts förslag från början och att löftet om att delta i invigninge­n hade hållits”, skriver fullmäktig­eledamoten Inger Gran (L) på Twitter.

Stadens kommunikat­ionsavdeln­ing bestämmer vem som ska invignings­tala, enligt Stefan Bergström.

– Jag har ingen aning om vad de har blivit lovade och av vem. Det är min roll som nämndordfö­rande, har man ingen roll så har man ingen roll i det sammanhang­et, säger han.

Dåvarande Folkpartie­t var dessutom inte först med idén, enligt honom.

– Vi hade redan bestämt att vi skulle ha det som valfråga när de gick ut officiellt. Jag hade till och med träffat min dåvarande kollega i Solna och pratat om ett gemensamt naturreser­vat, säger Stefan Bergström.

Han kallar reaktionen för en storm i ett vattenglas. Centerpart­iet ville till exem-

Att Centerpart­iet invigde naturreser­vatet själva har fått Liberalern­a att reagera.

pel göra Kymlinge till ett naturreser­vat redan 1973, utan att för den skull kräva att partiet nämns så fort man pratar om frågan.

– Trygghetsp­aketet var vår idé. Moderatern­a har kommunicer­at det jättemycke­t men vi går inte runt och hävdar ägandeskap. I min värld blir det lite fånigt om jag ska vara ärlig, säger han.

Inger Gran (L) vill inte kalla det för någon konflikt.

– Vi tycker väl lite olika. Jag tror att det glömdes bort i all stress, så det är ingen

större affär. Självklart tycker jag att vi skulle ha lite cred för vår idé.

C säger att de redan hade kommit på idén?

– Haha, ja, jag vet inte vad de har suttit med på sin kammare. Men det hände inget förrän vi gick ut och sa att vi ville ha ett Central Park. När vi presentera­de det fick vi stor uppmärksam­het, jag tror till och med att det var på tv.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NATUR. Många fåglar trivs vid Lötsjön, som nu är en del av ett naturreser­vat. (C)ENTRAL PARK?
FOTO: ULRICA ANDERSSON NATUR. Många fåglar trivs vid Lötsjön, som nu är en del av ett naturreser­vat. (C)ENTRAL PARK?
 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden