Mitt i Sundbyberg

SMART VAL GAV FÖRSTA SM-GULDET

- Anders Ekström

Efter mängder med silvermeda­ljer var det äntligen dags för ett första SM-guld för Sumpans lacrosseda­mer. Bakom framgången låg ett taktiskt planerat gruppspel.

– Vi uppträdde smart, vi visste att det var i söndagens slutspel som det gällde, säger Helene Hollingwor­th som är spelande tränare.

Under årens lopp har Sundbyberg­s damlag tagit flertalet silvermeda­ljer. Rivalen Farsta har varit snäppet starkare och prenumerer­at på SM-gulden.

Men nu är den sviten bruten.

Årets SM avgjordes på naturgräs i Linköping. Sumpan åkte ner med åtta egna spelare och fem inlånade aktörer från Lund. Skånskorna fick själva inte ihop ett lag och anslöt därför till stockholma­rna. Då laget var till stora delar nytt blev det något ojämna resultat i gruppspele­t.

– Det blev lite som uppvärmnin­g i gruppen. En bra chans att spela ihop oss då vi inte spelat ihop tidigare och heller inte spelat mycket matcher i år, säger Helene Hollingwor­th som är spelande tränare.

Sumpan uppträdde discipline­rat. Taktiken var att inte bränna för mycket krut redan i gruppspele­t.

– Vi uppträdde smart, vi visste att det var på söndag det gällde. Vi gasade sedan i slutspelet då allt avgörs, fortsätter Hollingwor­th.

I gruppen blev det förlust mot rivalen Farsta, vinst över Linköping och oavgjort mot Luleå. I slutspelet ökade Sumpan takten. Först en bekväm seger mot Luleå i se- min – och därefter 13-4-seger i finalen mot Farsta.

– Hela laget jobbade verkligen stenhårt för varenda boll och allting flöt på bra. Vi hamnade i ett bra flow och släppte aldrig in motståndet i matcherna. Vi hade bra form och orkade hela matcherna.

Guldet var det första någonsin på damsidan.

– Såklart jättekul och stort. Vi har alla slitit länge för att få ihop det och nu gav det resultat.

– Man är glad att man

”Vi har alla slitit länge för att få ihop det.”

lagt ner all tid på laget när man får detta som belöning. Jag är väldigt stolt över alla spelarna.

I finalen besegrades rivalen och dominanten Farsta, vilket är Helenes moderklubb.

– Det var på tiden att ta ner dem lite på jorden igen, ha ha. Det var bra för svensk lacrosse att ett nytt lag vann och dessutom bra att SM var så jämnt.

Guldet innebär även att damlaget får åka och spela i Europa nästa år i Belgien.

För herrarna blev det ett brons i SM. De föll i semin på övertid mot Farsta, men vann bronsmatch­en mot Linköping. Även den matchen gick till övertid. Nordia, från Kärrtorp, vann till slut herrguldet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SUNDBYBERG LACROSSE ?? TVÅ. Guld- och bronsmedal­jörerna från Sumpan samlade i Linköping.
FOTO: SUNDBYBERG LACROSSE TVÅ. Guld- och bronsmedal­jörerna från Sumpan samlade i Linköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden