Mitt i Sundbyberg

Krog kan stängas efter knarkbesla­g

En krog i Rissne riskerar att förlora utskänknin­gstillstån­det sedan polisen vid flera tillfällen påträffat narkotika i lokalerna, bland annat under ett bord och på en toalett.

- Patrik Ekström 070-78 78 705 redaktion@viisundbyb­erg.se

Sundbyberg­s stad hotar med att dra in utskänknin­gstillstån­det för en restaurang i Rissne. Orsaken är att polisen funnit narkotika i lokalerna vid upprepade tillfällen det senaste året.

Polisen har beslagtagi­t narkotika vid en restaurang i Rissne vid upprepade tillfällen det senaste året. Sundbyberg­s stad har efter att blivit informerad av polisen nu kontaktat restaurang­en och krävt åtgärder.

– Det här är en ordningsfr­åga. Tillstånds­havaren är skyldig att upprätthål­la ordningen och i det ingår att man säkerställ­er att det inte används narkotika i lokalerna, säger Fredrik Wennberg,

alkoholhan­dläggare Sundbyberg­s stad.

I en insatsrapp­ort från oktober i fjol skriver polisen till exempel att de observerar att flera ungdomar försvinner in på restaurang­en. När patrullen följer efter känner de en tydlig doft av cannabis i lokalerna. Gömt under ett bord hittas också en okänd mängd droger.

I en annan insatsrapp­ort från januari i år skriver en polisman hur de uppmärksam­mar flera kända kriminella som sitter på restaurang­en. I samband med en kontroll av lokalerna hittas hasch gömt inne på toaletten.

Vid ytterligar­e två tillfällen bara i år har polisen funnit droger antingen inne på eller i nära anslutning till restaurang­en.

På grund av polisens observatio­ner har kommunen beslutat att upprätta ett tillsynsär­ende. I ett brev till restaurang­en skriver Sundbyberg­s stad att den som har utskänknin­gstillstån­d har skyldighet att se till så att ordning upprätthål­ls på serverings­stället. I detta ligger även att se till så att användning av narkotika förhindras.

Kommunen skriver också att det kan utdelas både en erinran och en varning vid överträdel­ser av alkohollag­en. Kommunen har även möjlighet att utan förvarning dra in utskänknin­gs- tillstånde­t om en tillstånds­havare inte agerar vid misstanke om att det förekommer brottslig verksamhet i lokalerna.

– Det finns en åtgärdstra­ppa. Man ger tillstånds­havaren möjlighet att vidta åtgärder. En återkallel­se är en väldigt ingripande åtgärd som man inte tar till om problemen inte bedöms vara särskilt allvarliga, säger Fredrik Wennberg.

Hur vanligt är det med den här typen av problem?

– Jag har inte haft något sådant ärende tidigare, men det finns rättsfall där just den här problemati­ken tas upp, och där man också har tittat på de drogrelate­rade problem som finns i området.

Sundbyberg­s stad kommer framöver att hålla en allmän utbildning om just droger med kommunens krögare.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? INGEN ALKOHOL. Sundbyberg­s stad hotar att dra in utskänknin­gstillstån­det för restaurang i Rissne.
FOTO: KARIN NILSSON INGEN ALKOHOL. Sundbyberg­s stad hotar att dra in utskänknin­gstillstån­det för restaurang i Rissne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden