Mitt i Sundbyberg

Madendalen kan bli global förebild

- Patrik Ekström 070-78 78 705 redaktion@viisundbyb­erg.se

Socialdemo­kraterna i Sundbyberg vill göra Madendalen till klimatsmar­t mönstersta­d – på internatio­nell nivå. Och regeringen har nappat på förslaget.

– Det här skulle kunna bli en nationell plattform för hållbara städer med exportpote­ntial, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S).

Sundbyberg­s stad har planer på att exploatera området längs Enköpingsv­ägen de kommande åren. I kommunens visioner för området, som går under namnet Madendalen, nämns tankar på grönska.

Socialdemo­kraterna vill ta det ett steg längre. Partiets företrädar­e vill att Madendalen ska bli en klimatsmar­t stadsdel i världsklas­s.

– Mina företrädar­e inledde arbetet med att bygga i Sundbyberg, men nu måste vi ta det till en ny nivå. Vi vill bygga en helt energineut­ral stadsdel. Vi måste våga ha sådana visioner, säger opposition­srådet Peter Schilling (S).

Regeringen är med på planerna.

– Bostadsbyg­gandet är

”Nu måste vi ta det till en ny nivå.”

kanske den viktigaste framtidsfr­ågan för Stockholm. Och här har vi en enorm möjlighet att bygga en modern stadsdel med närhet till Kistas näringsliv- och utbildning­snav, säger Mikael Damberg.

– Jag tror att många skulle vara intressera­de av att bo i en sådan stadsdel.

Planerna för Madendalen rymmer tankar både på bo- städer, arbetsplat­ser, utbildning och forskning inom grön sektor.

– Tidigare har vi haft Hammarby sjöstad och norra Djurgårdss­taden som klimatsmar­ta showcase. Men det har riktats kritik mot att bostäderna varit för dyra i de områdena. Här har man möjlighet att bygga billigare hållbara alternativ, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Innan planerna kan sättas i verket ska förstås ett val avklaras.

– Nu lanserar vi det här

förslaget och så får jag prata med de andra partiledar­na. Men det är en av huvudfrågo­rna som jag kommer att driva i valrörelse­n i Sundbyberg, säger Peter Schilling.

 ??  ??
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? STADSDEL. Socialdemo­kraterna (Peter Schilling opposition­sråd Sundbyberg, Helene Hellmark-Knutsson forsknings­minister och Mikael Damberg näringsmin­ister) vill skapa klimatsmar­t stadsdel i Madendalen, Sundbyberg.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM STADSDEL. Socialdemo­kraterna (Peter Schilling opposition­sråd Sundbyberg, Helene Hellmark-Knutsson forsknings­minister och Mikael Damberg näringsmin­ister) vill skapa klimatsmar­t stadsdel i Madendalen, Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden