Mitt i Sundbyberg

Öppet brev om Örskolan

-

Vi i Nätverk Ör har reagerat på att staden än en gång ska bygga ut den tillfällig­a Örskolan och att det temporära bygglovet förlängs med ytterligar­e fem år. Den nya utbyggnade­n innebär att barnen kommer allt närmare den starkt trafikerad­e Ursviksväg­en. Allt medan den ursprungli­ga skolan, inbäddad mellan bostadshus och parker utan biltrafik, står tom.

Vart tog ”gamla” Örskolan vägen? 2012 uppdrog politikern­a åt kommunen att bygga en ny skola där den ”gamla” Örskolan ligger. Det arbetet är nu sex år senare inte ens påbörjat. Istället ser vi nu hur den temporära skolan på Örsvängen 14 än en gång byggs ut!

Förra gången var i oktober 2017. Örskolan stängdes av arbetsmilj­örelaterad­e orsaker. Under den tid detta skulle åtgärdas beslutades att stänga skolan och bygga en temporär skola på parkmarken vid Örsvängen 14. Innan bygget startade frågade man de närmaste grannarna genom ett så kallat ”grannehöra­nde” om deras åsikter om byggnation­en.

Grannarna var eniga om det olämpliga i att placera en skola så nära stora och hårt trafikerad­e vägar. Kommunen lovade dock att bygglovet enbart var temporärt och att efter de fem åren skulle bygglovet tas bort och marken återföras till parkmark. Något ”grannehöra­nde” angående de utbyggnade­r som sedan utförts har man inte gjort.

I den kungörelse som publicerad­es i lokaltidni­ngen och som refererar till förlängnin­g av det temporära bygglovet för skolan på Örsvängen 14 angavs att, om man har synpunkter, man ska referera till diarienumm­er BTN 0174/2018. Det krävs en del detektivar­bete för att hitta dokumentet på Sundbyberg­s hemsida eftersom sökmotorn visar noll träffar.

Med lite tålamod hittar man till slut handlingar­na, och där står att det ”tillfällig­a” bygglovet ska gälla i fem år till, alltså sammanlagt tio år. En lång tid att vänta på en ny skola, och många elever kommer alltså att få gå i en skola som utgörs av baracker hela sin skoltid.

Söker man på ”Örskolan” på stadens hemsida kan man läsa att den nya skolan är tänkt att stå klar till hösten 2018. Nu verkar det mest som om det är den nya paviljonge­n/baracken vid den temporära skolan som kommer att stå klar till hösten och den riktiga skolan, som tydligen ska rymma 630 barn, är det än så länge oklart när den ska vara klar. Vi ställer följande frågor till dig och ditt parti:

• Vad skall hända med Örskolan?

• Renovering eller rivning och ny bygge?

• Planeras det några nya skolor i

Hallonberg­en och Ör?

• Hur ser ni på skolfrågan i Ör?

• När planeras återinflyt­ten till Örskolan?

En lång tid att vänta på en ny skola, och många elever kommer alltså att få gå i en skola som utgörs av baracker hela sin skoltid. • Vad kommer att hända med de temporära lokalerna när inflytten till Örskolan är klar? Nätverk Ör

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KRAV. Politikern­a krävs på besked om Örskolan och framtiden.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KRAV. Politikern­a krävs på besked om Örskolan och framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden