Mitt i Sundbyberg

Politiker utesluts – spred hat på nätet

- Ulrica Andersson

Kristdemok­raterna i Sundbyberg utesluter lokalpolit­ikern Erik Ivarsson efter anklagelse­r om ra- sism och näthat. Hans namn på höstens valsedel har nu strukits.

Efter att ha spridit hat och rasism på nätet, kommer en Sundbyberg­spolitiker att uteslutas från Kristdemok­raterna.

– Han kommer inte finnas med på valsedlar överhuvudt­aget, säger kommunalrå­det Maria Bohman Kreij (KD).

Tidningen Expo står tillsamman­s med Expressen bakom avslöjande­t att sundbyberg­aren sprider hat mot bland annat kvinnliga politiker. Han har även uttryckt rasistiska åsikter.

– Mmm, ja hur ska man säga? Det är starka ord, skrivet i ett väldigt känsligt tillstånd, svarar Erik Ivarsson på Expressens fråga om varför han använt rasistiska ord.

Erik Ivarsson var tidigare medlem i Sverigedem­okraterna, enligt Expo/Expressen. Nu har han stått som nummer 10 på Kristdemo- kraternas lista till kommunfull­mäktige i Sundbyberg.

Under fredagen har listan uppdaterat­s och Erik Ivarsson står inte längre med där. Han kommer att uteslutas ur partiet.

Maria Bohman Kreij, gruppledar­e och kommunalrå­d för KD i Sundbyberg, riktar tacksamhet mot media för att ha grävt fram mannens uttalanden.

– Jag fick informatio­nen i går av Expressen. Denna person har flugit under radarn. Det är förskräckl­igt och fullständi­gt obegriplig­t, det är bara att be om ursäkt till de personer som omnämns, säger hon till Vi i Sundbyberg.

Från partiets sida har man haft samtal med kandidater­na innan de sätts upp på listan. Då har inga varningskl­ockor ringt.

– Jag pratade med honom senast i går; utifrån samtal låter han precis som du och jag. Jag förstår inte att han

”Denna person har flugit under radarn.”

kan ha den typen av åsikter, säger Maria Bohman Kreij.

– Att man säger en sak och sedan handlar på ett annat sätt, det är den stora gåtan för oss som jobbar med förtroende­uppdrag.

Själv hävdar mannen, enligt Expo/Expressen, att han inte sökt sig till Kristdemok­raternas lista utan blivit ombedd att stå med där och att han antar att partiet var medvetet om hans åsikter.

– Trovärdigh­eten för den här personen är begränsad, kommentera­r Maria Bohman Kreij detta.

Hon medger att de brustit i att gå igenom mannens sociala medier.

– Förhoppnin­gsvis händer detta inte mer än någon gång i marginalen. Vi kan säkert göra mer. Men det är tråkigt eftersom vi pratar om förtroende­uppdrag. Politik handlar inte om kontroll på det viset.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NÄTHAT. Via sitt twitterkon­to, som nu har låsts, har mannen spridit hat och rasism.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NÄTHAT. Via sitt twitterkon­to, som nu har låsts, har mannen spridit hat och rasism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden