Mitt i Sundbyberg

ALDRIG FÖR GAMMAL FÖR KOLLO

Sommartrad­itionen bland äldre i Sumpan är att åka på kollo. 93-åriga Greta Johansson är förstagång­sdeltagare i Sätra brunn: – Det är vilsamt och rogivande, säger hon.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

I söndags gick färden till Sätra brunn, mellan Västerås och Sala. Varje år sedan 2010 har kommunen ordnat kolloverks­amhet för seniorer

För Greta Johansson, 93 år och trogen sundbyberg­are sedan födseln, var det första besöket på kollot.

– Min man gick bort för ett halvår sedan. Mina barn sa att ”du måste försöka komma med på kollot”, så jag tänkte ”varför inte”. Jag ringde första maj och första juni ringde de tillbaks och sa att jag kommit med. Vilken lycka, säger hon.

– Sådan personal som är här finns ingenstans. De är så hänsynsful­la och kärvänliga. Hela stället bygger på dem, det finns ingen som inte kan trivas. . Maken hade Alzheimers och de senaste tio åren har Greta Johansson inte haft tid att tänka på sig själv, berättar hon. Förut har de varit mycket aktiva och bland annat tyckt om att åka skidor.

– Vi har haft ett lantställe i 50 år, men det är inte kvar. Man måste se och höra bra, kunna ta sig fram.

Att få uppleva ett vuxenkollo är roligt, tycker hon.

– Sittgympa trodde jag inte skulle vara så stimuleran­de, men det var det! Det är vilsamt och rogivande, att se all denna gamla bebyggelse gör det lite romantiskt.

Inger Thorstenss­on, 75, besöker kollot för andra året i rad.

– Jag är jätteglad för det. Så mycket aktivitete­r, allt roligt vi gör, det går inte att beskriva. Jag har lärt känna så många fantastisk­a människor, som man inte hade lärt känna annars, även om de bor i Sundbyberg, säger hon.

Området är stort, men till skillnad från i fjol har deltagare som har svårt att röra sig möjlighet att få åka flakmoppe.

– Förra året var det personer som inte tog sig ner till gympan. Det är jättebra med flakmoppe, säger Inger Thorstenss­on.

Kolloledar­na Jonathan Ekblad och Madelene Fischer är hälsopedag­oger hos kommunen. Det blir en del fysisk aktivitet under veckorna, på villkor som passar deltagarna.

Dagarna börjar med morgongymp­a.

– Alla tycker att det är skönt att få i gång kroppen, säger Jonathan Ekblad.

Därefter finns möjlighet att bland annat doppa sig i en 34-gradig bassäng, ta promenad i elljusspår, delta i frågesport eller att bara umgås med de andra deltagarna.

Att äta tre ordentliga mål mat om dagen på regelbundn­a tider, är också något som de äldre inte alltid gör hemma och som är nyttigt för dem.

– Folk öppnar upp sig och blommar ut. Det är inga konstighet­er, alla hjälper varandra om det behövs och ingen känner sig utanför, säger Jonathan Ekblad.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PREMIÄR. Greta Johansson, 93, trivs bra på kollot som hon blev tipsad om av sina barn när maken gått bort.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PREMIÄR. Greta Johansson, 93, trivs bra på kollot som hon blev tipsad om av sina barn när maken gått bort.
 ??  ?? ÅKDON. Inger Thorstenss­on tar en provtur runt området med Jonathan Ekblad som flakmoppef­örare.
ÅKDON. Inger Thorstenss­on tar en provtur runt området med Jonathan Ekblad som flakmoppef­örare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden