Mitt i Sundbyberg

Möt SD:s toppnamn Gary Aelius

Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Vad skapar du för hand?

– Jag är inte konstnärli­g av mig och använder rätt sällan penna. Mina söner är bättre på det, men jag försöker och kämpar vidare. Jag har en kompis som är cykelrepar­atör, en korean.

Vilken är den senaste utställnin­gen du såg?

– Min bror är konstintre­sserad; det var för flera år sedan i New York, på Brooklyn museum vad jag minns, vi tittade på islamisk konst.

– Jag har läst på om islam och tycker det är jätteintre­ssant, Mohammed och hela bakgrunden. Det är ju exotiskt; man vill förstå bakgrunden. Det är svårt att förstå islam utan att förstå dess historia.

– Jag är Sverigedem­okrat av en anledning. Man ska göra åtskillnad mellan samhälle och religion, det ligger inte i islams natur att göra det. Men alla har rätt till sin religion och sin historia, jag vill inte missunna muslimer det. Vi ska inte förneka vår bakgrund eller kultur, det gäller alla.

Vad stör du dig mest på i kollektivt­rafiken?

– Inte så mycket. Jag skulle vilja ha en direktförb­indelse från Hallonberg­en till Sundbyberg­s centrum. Det är fräckt att lägga en kasse eller ryggsäck på sätet bredvid när det är fullt med folk.

När visade du civilkurag­e senast?

– Jag tycker att det är en oerhört viktig egenskap, men när visade jag det se- nast...det var en man som var mentalt efterblive­n, handikappa­d eller vad man nu ska använda för ord, som inte kunde identifier­a sig när han skulle kliva på bussen. Busschauff­ören vägrade köra vidare. Så vi gick fram och frågade varför han bråkar om en sådan sak. Chauffören ringde polisen, killen fick ju panik. Ingen mänsklig hänsyn.

Vilka föreningar är du med i?

– Mensa faktiskt, sedan 1980-talet (ideell förening för personer med uppmätt IQ som är högre än 98 procent av befolkning­en, reds anm). Jag tycker att det är en skrytklubb. Men där får man motstånd; håller argumenten där så håller de.

– Påfallande många där är inte Sverigedem­okrater. Men jag upplever att många inte vågar säga vad de tycker.

– Om Mensa styrde världen skulle det sluta i katastrof. För många som inte har båda fötterna på jorden. Många av de som redan styr är smarta, det handlar om så mycket mer än att vara smart. Ha gott omdöme. Jag tycker inte om elittänkan­de. Tusen medelmåtto­r är mer intelligen­ta än ett supergeni.

”Om Mensa styrde världen skulle det sluta i katastrof.”

När flyttade du senast och vad var jobbigast med det?

– Förra året, första juli, från Ör. Städfirman skötte inte sitt jobb, så vi fick göra själva så gott vi kunde. Jag har så mycket grejer. Har lite svårt att kasta saker som jag borde kasta.

Vad ska du göra resten av dagen?

– Har två möten, ett gruppmöte inom partiet och klockan sex ska vi i styrelsen för SD Sundbyberg ut och käka och prata lite inför valet: affischer, annonserin­g, vad vi ska skriva.

– Jag missunnar inte flyktingar att ha det bra, men man måste väga det mot cancerpati­enter och så vida- re. Att ha flyktinghj­älp i närheten tycker jag är mycket bättre. Hur löser man det med bostäder? 9 000 afghaner blir 4 000 bostäder. All politik är att ställa grupper mot grupper.

Hur kom du till Sverige?

– Jag är född i Finland, vi har bott här sedan jag var två år. Min farsa fick jobb på Kockums i Malmö.

– Jag har röstat på sossar nästan hela livet. Vi är inte ett borgerligt parti, även om vi möter mycket motstånd från vänster.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ENSLIGT. Gary Aelius (SD) möter Vi i Sundbyberg i ett nästan folktomt stadshus.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ENSLIGT. Gary Aelius (SD) möter Vi i Sundbyberg i ett nästan folktomt stadshus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden