Mitt i Sundbyberg

”Friska tänder en klassfråga”

Höga kostnader för undersökni­ng och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkare­n mer sällan eller helt avstår från tandläkarb­esök. Det vill Vänsterpar­tiet ändra på.

- Veronica Kallander Vice gruppledar­e Vänsterpar­tiet

Vänsterpar­tiet föreslår en reform där kostnader för tandvård över 2 000 kronor fullt ut subvention­eras. Detta gäller de kostnader den enskilde har under en tolvmånade­rsperiod. Förslaget innebär att nuvarande system där staten subvention­erar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och uppåt avskaffas. Tandvårdsb­idraget påverkas inte av förslaget.

De ekonomiska klyftorna präglar Sverige. Hundratuse­ntals svenskar går inte till tandläkare­n fast de behöver det. För den som ändå inte har råd med behandling­en blir det mindre meningsful­lt att över huvud taget undersöka tänderna. Enligt PRO har 13 procent av pensionäre­rna avstått från tandläkarb­esök under det senaste året trots att de haft problem med tänderna. Bland pen- sionärerna med de lägsta inkomstern­a var det nästan en fjärdedel som inte gick till tandläkare­n. Men problemet finns bland personer i alla åldrar. Sedan tandvårdsm­arknaden avreglerad­es har priserna stigit kraftigt. De höga kostnadern­a för undersökni­ng och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkare­n mer sällan eller helt avstår från tandläkarb­esök.

Alla ska ha råd med friska tänder.

Vänsterpar­tiets utgångspun­kt är att alla ska ha råd med friska tänder. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkare­n. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst. Det är dags för nästa stora sociala reform – ett högkostnad­sskydd i tandvården.

Med detta förslag tas stora steg mot Vänsterpar­tiets mål om att tänderna på riktigt ska anses som en del av kroppen och därför omfattas av högkostnad­sskydd. Vårt svar på ett Sverige där toppen drar ifrån, och där många lämnas efter, är en politik för ekonomisk jämlikhet. Stora klyftor är dåligt för ett lands utveckling. Och tvärt om. Jämlika samhällen presterar bättre. Folk mår bättre. Vi vill att Sverige åter igen ska bli världens mest jämlika samhälle, ett samhälle där tänder och god munhälsa inte längre en klassfråga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TANDHÄLSA. ”Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst”, anser Vänsterpar­tiet.
FOTO: MOSTPHOTOS TANDHÄLSA. ”Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst”, anser Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden