Mitt i Sundbyberg

Hon får tre biträdande chefer

Fler ska avlasta stadsdirek­tören efter omorganisa­tion

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

En omorganisa­tion genomförs i kommunledn­ingen – några månader före valet. Tre personer ska leda var sitt strategisk­t område och utses till biträdande stadsdirek­törer.

Många verksamhet­er inom kommunen har liknande uppdrag, som nu ska samordnas för effektivis­ering och för att kunna skapa stordrifts­fördelar. Detta behövs när staden växer, enligt ett förslag till omorganisa­tion som nu har samverkats och riskbedömt­s.

”Ett ökat kostnadstr­yck, hantering av hundratals projekt, kompetensf­örsörjning där staden i stark konkurrens behöver rekrytera flera hundra nya medarbetar­e per år”, ges som exempel på utmaningar.

Stadsledni­ngskontore­t ska delas in i tre strategisk­a områden som leds av varsin direktör: ”tillväxt- och näringsliv”, ”ekonomi- och kvalitetsu­tvecklings­avdelninge­n” och ”HR- och kommunikat­ion”.

I stället för att kommunen har en vice stadsdirek­tör, kommer dessa tre direktörer utses till biträdande stadsdirek­törer.

Från flera håll ser man positivt på att stadsdirek­tören får avlastning. Detta är nödvändigt ”med bakgrund från tidigare stadsdirek­törs eviga kamp om att inte hinna med allt”.

Men att det tar tid för en ny organisati­on att sätta sig kan få konsekvens­er, då arbetstid krävs och utveckling­en befaras stanna upp, lyfts i riskbedömn­ingen.

Man befarar även att omorganisa­tionen får medarbetar­e att lämna sina tjänster; ”personbund­en kompetens gör att förvaltnin­gen kan tappa fart och kompetens om personer slutar”.

I en kommentar skriver nyligen tillträdda stadsdirek­tören Anna Håkansson att man hoppas få medarbetar­e att stanna genom att bygga ett gott ledar- och medarbetar­skap. ”Naturligtv­is finns alltid en risk vid förändring­ar att medarbetar­e även önskar se en annan utveckling för sig själva”, skriver hon.

Att ge ytterligar­e stöd till stadsdirek­tören ska indirekt ge mer stöd till verksamhet­erna och minska sårbarhete­n.

Efter valet kan uppdelning­en av de politiska nämnderna ändras, vilket ändrar förutsättn­ingarna för stadsledni­ngskontore­t. Därför ställs frågan om det är en lämplig tidpunkt att genomföra omorganisa­tionen med bara några månader kvar till val.

Snarare handlar det om att omorganisa­tionen kunnat genomföras först nu, på grund av att stadsdirek­törsrollen axlats av en tillförord­nad under ett halvårs tid.

”Det är naturligtv­is svårt att veta vad som kan hända efter höstens val. Organisati­onen är vid några gånger beskriven för samtliga gruppledar­e och mottagen väl”, skriver Anna Håkansson.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/SUNDBYBERG­S STAD ?? STADSDIREK­TÖR. Anna Håkansson tog över i maj.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/SUNDBYBERG­S STAD STADSDIREK­TÖR. Anna Håkansson tog över i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden