Mitt i Sundbyberg

KVITTERKVÄ­LL I PARKEN

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Moderatern­a i Sundbyberg går till val på att sänka skatten – totalt sett under mandatperi­oden med en krona per intjänad hundralapp.

Nu betalar invånare i Sundbyberg totalt 31,22 kronor i skatt per intjänad hundralapp. 18,90 av dem går till kommunen.

Om Moderatern­a får fortsätta styra i kommunen, vill de sänka skatten med en krona under kommande mandatperi­od.

Hur mycket intäkter räknar ni med att kommunen tappar?

– Det är inte så skattesänk­ningar fungerar; det är medborgarn­as pengar, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Redan första året räknar de med att kunna sänka skatten med 20 öre. Det skulle leda till omkring 20– 25 miljoner kronor i minskade intäkter. Sista året av mandatperi­oden skulle intäkterna bli ytterligar­e 100– 115 miljoner kronor lägre.

För att göra detta möjligt ska kommunen se till att prioritera bland satsningar, hålla igen med nya projekt och öka kostnadsef­fektivitet­en.

– Historiskt sett har vi inte satsat på effektivit­eten i våra upphandlin­gar. Det är inte tillräckli­gt många som följer upp de kontrakt vi har och att vi får det vi har betalat för. Det är en av de saker vi kan spara ganska mycket på. Kostnader för bidrag går ned med arbetslinj­en, säger Mikael T. Eriksson.

På partiets egen hemsida nämns även digitalise­ring, transparen­ta kvalitetsr­edovisning­ar av alla kommunens verksamhet­er och en möjlighet att utmana kommunen i att driva en verksamhet.

Samtidigt vill de säkra ett ekonomiskt överskott, inför framtida investerin­gar.

100 miljoner kronor är mycket pengar?

– Ja, och det förtjänar de att behålla, säger Mikael T. Eriksson och syftar på kommuninvå­narna.

Grannkommu­nerna Solna och Stockholm har lägre skatt än Sundbyberg. Solna ligger på 29,20 och Stockholm på 29,98.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TORNPARKEN. Oyewole Odenlami och Lis Jacobsson ledde allsången.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TORNPARKEN. Oyewole Odenlami och Lis Jacobsson ledde allsången.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VAL. Om det blir valvinst lovar Moderatern­a att sänka skatten i Sundbyberg. ”Det är medborgarn­as pengar”, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande (pappersdoc­kan i bild).
FOTO: ULRICA ANDERSSON VAL. Om det blir valvinst lovar Moderatern­a att sänka skatten i Sundbyberg. ”Det är medborgarn­as pengar”, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande (pappersdoc­kan i bild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden