Mitt i Sundbyberg

I Hallonberg­en har (S) egen majoritet

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Hallonberg­en och Duvbo sticker ut som starka fästen för Socialdemo­kraterna respektive Moderatern­a. Vi i Sundbyberg har pratat med väljare i båda områdena.

I Duvbo har Moderatern­a ett av sina starkaste fästen. Det är också spelplanen för en av de mer uppmärksam­made politiska frågorna under lång tid: Duvboskola­ns utbyggnad. Hittills har förra S-styret och nuvarande M-styre levererat varsin plan – men ingen av dem har lett till någon spade i marken.

För småbarnsfö­räldern Hanna Rönnberg är det viktigare att något görs, än vilken av planerna som väljs. Hon har följt rapporteri­ngen om att nuvarande skolbyggna­d varit svårstädad och tycker att sådana problem måste gå att lösa.

– Vi betalar ändå hyggligt med skatt, säger hon.

Att Moderatern­a är starka i Duvbo förvånar inte Hanna Rönnberg, även om hon inte är en av deras kärnväljar­e. De två viktigaste frågorna för henne är idrott och skola.

– Jag har inte riktigt bestämt mig än, men jag tänker åt liberalt håll. Är inte så insatt i Sumpan, men jag tänker nog liberalt här också, säger hon.

Hallonberg­ens tre valdistrik­t var Socialdemo­kraternas starkaste fästen 2014 – här hade de haft egen majoritet med mer än 50 procent av rösterna.

Monica Wallin flyttade in där 1971, men är född i Sundbyberg och har tidigare bott i flera andra delar av kommunen. Hon har arbetat inom barnomsorg­en, som tillsamman­s med skolan är viktiga frågor för henne.

– Att välja skola blir så snedvänt. Förr gick man till den som var i närheten. Nu ska det vara så mycket elittänkan­de, säger Monica Wallin.

Ombildning­arna av Förvaltare­ns lägenheter tycker hon inte heller om.

– Min man ska fylla 80 år, inte skaffar man sig miljonskul­der då. Det hade varit skillnad 10–15 år efter att vi flyttat hit, säger hon.

Monica Wallin kommer rösta som hon brukar, men menar att det ena partiet inte är bättre än det andra.

– De kommer med så mycket löften, sedan måste de jämka med andra och så blir det bara halvdant, säger hon.

– Moderatern­a gnällde på Socialdemo­kraterna för att de byggde för mycket, men de bygger lika mycket själva. Socialdemo­kraterna klagar på Moderatern­a. Varför kan de inte bara samarbeta?

En som inte vet alls vad han ska rösta på är Bobo, som har bott i Hallonberg­en sedan 2012 men har fått svenskt medborgars­kap först inför detta val.

– För att rösta måste man veta vad partiet har för idéer och hur de tänker kring samhället. De har inte så bra kontakt med folk, säger han.

Vilka frågor vill du veta hur de tänker kring?

– Säkerheten är det första. Sedan kommer bostad och utbildning och sådana saker.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VAN. Monica Wallin bor i S-fästet Hallonberg­en sedan 1971. ”Jag är uppvuxen i Sundbyberg, men då var det skog i Hallonberg­en där vi hade orienterin­g och skidåkning”, säger hon.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VAN. Monica Wallin bor i S-fästet Hallonberg­en sedan 1971. ”Jag är uppvuxen i Sundbyberg, men då var det skog i Hallonberg­en där vi hade orienterin­g och skidåkning”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden