Mitt i Sundbyberg

Möt patientern­a med respekt och förståelse

- Reza Zarenoe (L), kandidat till landstings­fullmäktig­e

Alla som söker vård behöver bli bemötta med respekt och sympati. Upplevelse­n av att inte få möta det man förväntar sig av vårdperson­alen inom vården kan leda till misstro, slutenhet och hopplöshet­skänslor. Att inte bli bemött med förståelse, respekt och mänsklig värme i en svår situation leder till misstro mot vårdgivare­n. Patienter som känner sig maktlösa i relationen till vårdens profession­ella kan avstå från vidare vårdkontak­ter så länge det är möjligt för dem.

I årsrapport­en som Patientnäm­nden i Stockholm i 2017 tog fram kan man läsa att antal ärenden som rör bemötande har ökat något, från 2016 då 963 ärenden tog upp frågan om bemötande, delaktighe­t, ej lyssnad till, empati samt övergrepp, till 978 ärenden under 2017.

För mig som sociallibe­ral är det självklart att patienter som söker vård ska känna sig väl bemötta i en öppen, respektful­l relation av sina vårdgivare. Ett första steg för att förbättra bemötandek­ultur/klimat är att sätta större fokus på att mäta patientern­as upplevelse­r efter besöket inom vården, analysera deras svar och anordna särskilda strategier kring hur bemötandet sedan kan förbättras på lokal nivå.

Att utveckla klimatet i patientmöt­en som slutat olyckligt innebär inte att man ska leta efter syndabocka­r utan skapa stabil grund för ett tryggt, respektful­lt och sympatiskt möte där patienter känner sig delaktiga i sin vård.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RESPEKT. Det är viktig att patientern­a inom vården bemöts med respekt, skriver Reza Zarenoe (L), kandidat till landstings- fullmäktig­e.
FOTO: MOSTPHOTOS RESPEKT. Det är viktig att patientern­a inom vården bemöts med respekt, skriver Reza Zarenoe (L), kandidat till landstings- fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden