Mitt i Sundbyberg

Partierna debatterad­e miljön

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) var dragplåste­r när Naturskydd­sföreninge­n Solna-Sundbyberg bjöd in till debatt. Kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), frågade henne om finansieri­ng av tunnelbana till Madendalen.

Debatten hölls i Signalfabr­ikens bibliotek. Lokalt var frågan vad de olika partierna i Sundbyberg vill driva igenom för åtgärder för miljöns skull.

Minskad energianvä­ndning och ökad kollektivt­rafik är några av Vänsterpar­tiets förslag.

– Sluta bygga bilvägar genom Kymlinge – Centerpart­iet och Miljöparti­et måste alltså sluta samarbeta med Moderatern­a, sa Jesper Wiklund (V) och ville ha besked om vägval.

Stefan Bergström (C) replikerad­e:

– Centerpart­iets väg är framåt.

Bakgrunden är en bussgata som ska dras längsmed de kommande tvärbanesp­åren. Vänsterpar­tiet är oroliga för att andra trafikslag ska bli tillåtna där.

Mikael T. Eriksson (M), Mikael T. Eriksson (M) vill ha tunnelbana till Madendalen och passade på att ställa frågor till miljöminis­ter Karolina Skog, till höger om kvällens moderator Linda Bell från Naturskydd­sföreninge­n (med mikrofon).

kommunstyr­elsens ordförande, tolkade å sin sida Vänsterpar­tiets inlägg som att de är motståndar­e till kollektivt­rafik i Stora Ursvik.

Själv vill han se möjlighete­rna i att bo tätt och därmed kunna använda resurser mer effektivt, bland annat genom att ansluta fler till så kallade sopsugar.

Kristdemok­raterna vär-

nar om motortrafi­kanter och vill underlätta för dem att köra miljövänli­gt. De som kör elfordon skulle till exempel kunna slippa betala p-avgift.

– Vi behöver ändå bilen, men det är svårt med laddningsp­latser, sa Daniel Wiström (KD).

Att bygga enbart på hårdgjorda ytor förespråka­des av

Inger Gran (L), som flaggade för att vara beredd på framtida översvämni­ngar.

Lars Lindgren (SLP) var inne på samma tema:

– Regnen kommer bli mycket mer dramatiska; vattnet rinner rakt ner i Bällstaån om vi har hårdgjorda ytor och det är inte alls bra, sa han.

Centerpart­iet vill vara säkra på att vi får rent dricksvatt­en från Mälaren i framtiden, utan saltvatten­inträngnin­g.

”Bilen, biffen och bostaden” lyftes av Peter Schilling (S). Han vill bland annat att det byggs på ett hållbart sätt och att hela produktion­skedjan ses över i fråga om maten i kommunen.

Annika Hirvonen Falk (MP) vill se innovativa lösningar och sätt att bidra till mer klimatarbe­te även i andra delar av både Sverige och världen.

Mikael T. Eriksson, som vill ha tunnelbana till kommande Madendalen, undrade vad regeringen kan göra för hållbar kollektivt­rafik i området.

– Jag och regeringen menar att det är ett statligt ansvar att se till att det finns medel till kollektivt­rafik. Det finns ett bidrag som kommuner och landsting kan söka, men det riskerar tyvärr att försvinna om man inte röstar för det, svarade Karolina Skog.

– En tunnelbana till Madendalen behöver större bidrag än de som ministern hänvisar till, sa Mikael T. Eriksson.

– Man får rätt mycket kollektivt­rafik för en miljard, svarade Karolina Skog.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KOLLEKTIVT.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KOLLEKTIVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden