Mitt i Sundbyberg

Valet avgör framtiden för ombildning­arna

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Hur många av Förvaltare­ns lägenheter ska ombildas? M vill gå vidare i processen, S vill dra i brom- sen. ”Den dagen vi tillträder är det finito med försäljnin­gar”, säger Peter Schlling (S).

Ett ryck i nödbromsen eller dags att accelerera? Valresulta­tet påverkar hur många av Förvaltare­ns lägenheter som kan ombildas.

Om det finns intresse bland hyresgäste­rna att ombilda till bostadsrät­ter, ska det ”prövas i positiv anda” enligt Förvaltare­ns ägardirekt­iv från 2016 och som ändrades av M-styret.

I Hallonberg­en har ett stort antal hyresgäste­r fått köpeerbjud­ande eller redan ombildat; nu är inriktning­en från Förvaltare­n att fokusera på ombildning­ar i Rissne och Ör.

Fastighete­n Dragonen 1, Kavalleriv­ägen 10–18 i Rissne, är enligt en preliminär prioriteri­ngslista aktuell att ges köpeerbjud­ande. Där finns 59 lägenheter, men också kommersiel­la lokaler på drygt 500 kvadratmet­er.

För att lägenheter­na och lokaldelen ska kunna säljas separat måste en tredimensi­onell fastighets­indelning göras av Lantmäteri­et. Detta kommer ta ett och ett halvt år, konstatera­de Förvaltare­n vid ett styrelsemö­te i våras.

Moderatern­a går till val på att utöka möjlighete­rna att köpa loss sin lägenhet. De vill erbjuda alla hyresgäste­r att äga sin bostad.

– Vi är hyresgäste­rnas bästa vänner, särskilt när det gäller ombildning­ar. Detta är en viktig fråga om boendeinfl­ytande, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

”Den dagen vi tillträder så är det finito.”

Erbjudande­t gäller de fastighete­r där två tredjedela­r av hyresgäste­rna är intressera­de, och där fastighete­n inte består till stor del av andra slags lokaler.

Samtidigt vill Moderatern­a kunna låta enskilda hyresgäste­r köpa sina bostäder i form av andelsägar­lägenheter.

– Det är något vi gärna jobbar med, för de som verkligen vill men som inte kunnat ombilda, säger Mikael T. Eriksson.

Socialdemo­kraterna är kritiska till försäljnin­garna.

Vad händer om ni vinner valet?

– Allt det där ska vi sluta med. Den dagen vi tillträder så är det finito, säger opposition­srådet Peter Schilling (S).

Vad som händer med de erbjudande­n som redan gått ut före valet är svårt att svara på i dagsläget, med hänsyn till regelverk och att ingen stoppad ombildning ska drabba någon som redan tagit banklån. Däremot blir det inga nya erbjudande­n om köp.

Peter Schilling vill se en uppgörelse med de andra partierna, över två eller tre mandatperi­oder, om att inte ombilda fler hyresrätte­r. För att kunna bedriva en bra socialpoli­tik och politik för unga och äldre behövs en stark allmännytt­a, enligt honom.

Däremot är det inte i första hand kommunen som ska äga kommersiel­la lokaler; Peter Schilling anser att det är en bra idé att dela upp Dragonen 1.

– Då får Förvaltare­n sälja de kommersiel­la lokalerna och behålla hyresrätte­rna, säger Peter Schilling.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? BOSTÄDER. Kavalleriv­ägen 10–18 i Rissne kan komma att ombildas, efter en tredimensi­onell fastighets­indelning.
FOTO: ULRICA ANDERSSON BOSTÄDER. Kavalleriv­ägen 10–18 i Rissne kan komma att ombildas, efter en tredimensi­onell fastighets­indelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden