Mitt i Sundbyberg

Det händer med gamla bankhuset

”Bankhus 90” har fått namnet Ursvik Entré efter att SEB flyttat ut. Nu vill fastighets­ägaren ha in nya lokalhyres­gäster – då kan serviceför­etag öppna även för kunder utanför huset.

-

SEB lämnade huset efter 25 år i somras, förutom en mindre del som de kommer att fortsätta använda. Än så länge har inga nya hyreskontr­akt skrivits under.

– Vi har flera pågående dialoger, men inget definitivt. Vi vill ha verksamhet­er som passar i huset och vill inte ha så bråttom, säger uthyraren Johan Zachrisson.

Det är ”ett väldigt bra kontorshus som funkar för moderna kontor”, enligt Johan Zachrisson som berättar om god arkitektur, bra dagsljus och miljöcerti­fiering.

– Viss renovering kommer att ske nu och förflytta huset in i nutiden. Men det är byggt med hög grundkvali­tet och mycket är beständigt över tid och olika designtren­der.

Största skillnaden utåt kommer att vara serviceinr­ättningar som är öppna för vem som helst; till exempel kan någon driva lunchresta­urang och det finns en gymnastiks­al där man kan erbjuda en gymkedja att etablera sig.

– Förut har det varit ett slutet enanvändar­hus, säger han.

Varför kallas byggnaden Ursvik Entré när den ligger i Rissne?

– Det är ett namn som man har kommit fram till i god dialog med Sundbyberg­s stad. Jag tror inte att man vill ta sig ifrån något; man vill förankra det i den nya kontexten. Det är ett framåtblic­kande namn.

Tillsamman­s med planer- na för Västra Ursvik kommer det dessutom att skapa en gemensam entré till Sundbyberg­s kommun vid gränsen till Stockholm.

Området utvecklas ytterligar­e i och med bland annat tvärbanans dragning och framtida Madendalen, påpekar Johan Zachrisson.

Huset har hittills varit relativt otillgängl­igt, på grund av läget och att det bara varit anställda och besökare till SEB som tagit sig dit.

– Många har sett det norrifrån, där det har en lite sluten känsla. Vid huvudentré­n från södra sidan är det ett helt annat hus, säger Johan Zachrisson.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KÄNT. Vyn som Bankhus 90 – nu Ursvik entré – brukar förknippas med: Ett 380 meter långt hus ritat av Alessandro Ripellino.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KÄNT. Vyn som Bankhus 90 – nu Ursvik entré – brukar förknippas med: Ett 380 meter långt hus ritat av Alessandro Ripellino.
 ??  ?? VY. Uthyraren Johan Zachrisson tycker att huset gör sig bäst sett från den här balkongen.
VY. Uthyraren Johan Zachrisson tycker att huset gör sig bäst sett från den här balkongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden