Mitt i Sundbyberg

Vad betyder konsthalla­rna?

- Ulrica Andersson

Konsthalls­cheferna vill se fler politiker och tjänstemän som besökare.

– Det är kul att träffa handläggar­e och andra på föreläsnin­gar eller utställnin­gar, att det inte bara är något man gör vid sitt skrivbord, säger konsthalls­chefen Maria Lind.

Både Tensta konsthall och Maraboupar­kens konsthall i Sundbyberg finns med bland initiativt­agarna till ett nytt, nordiskt nätverk för små och medelstora konsthalla­r. Nätverket har deltagit i den nordiska undersökni­ngen som presentera­des på Tensta konsthall förra veckan, om konsthalla­rnas betydelse och villkor.

Rapportens ena författare, Jonatan Habib Engqvist, deltog tillsamman­s med konsthalls­cheferna Bettina Pehrsson och Maria Lind. De lyfte fram värdet av att prata med politiker och tjänstemän om sin verksamhet.

– Så kan de prata med andra människor om vad vi gör, sa Bettina Pehrsson.

Jonathan Habib Engqvist pratade om att våga investera i premiärvis­ningar av verk som blir berömda längre fram. Politiker och andra intressent­er skulle kunna låta mer tid gå innan de bedömer det fördröjda värdet som institutio­nerna byggt upp.

– Mindre konsthalla­r är någon form av inkubator; man ska investera för sedan kommer man att få ett erkännande av den stora institutio­nen. Det kanske inte ger mer pengar, men incitament att vara så experiment­ella som de påstår sig vara, sa han.

På ett nationellt plan går det att se skillnader mot Norge och Danmark, enligt Jonatan Habib Engqvist, där konsthalla­rna påverkas mer av politisk instabilit­et.

Vare sig Sundbyberg­s eller Stockholms stad har varit något problem för de lokala konsthalla­rna, som båda drivs av stiftelser med stöd av bland annat kommunen.

– Vi är ganska lyckligt lottade och får sköta oss autonomt; det är få som lägger sig i vårt program. Kommunen är duktiga på att inte lägga sig i, mer än att det sköts på ett ekonomiskt bra sätt, säger Bettina Pehrsson.

– Styrelsefo­rmen spelar stor roll! De kommunala konsthalla­rna verkar ha det tuffast, på grund av högst konkret inblandnin­g, säger Maria Lind.

Vad skulle ni önska från era respektive kommuner?

– Jag skulle vilja att de lärde sig mer om konst, om kultur och samtidskon­st. Att vi skulle arbeta mer tillsam- mans, svarar Bettina Pehrsson

Maria Lind är redan nöjd med att Stockholms stad gett dem treårig finansieri­ng. – Då går det att planera lite längre. Fem år hade varit. ännu bättre, säger hon.

Ett aktivt konstintre­sse önskas även av henne.

– Det är kul att träffa handläggar­e och andra på föreläsnin­gar eller utställnin­gar, att det inte bara är något man gör vid sitt skrivbord, säger Maria Lind.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RELEASE. Jonatan Habib Engqvist presentera­de rapporten i sällskap av konsthalls­cheferna Bettina Pehrsson, Maraboupar­kens konsthall, och Maria Lind, Tensta konsthall.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RELEASE. Jonatan Habib Engqvist presentera­de rapporten i sällskap av konsthalls­cheferna Bettina Pehrsson, Maraboupar­kens konsthall, och Maria Lind, Tensta konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden