Mitt i Sundbyberg

Köpet av Garbohuset får kritik

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Förra veckan stod det klart att Garbo-huset och Källan säljs till fastighets­bolaget Balder. Men försäljnin­gen får kritik av både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna.

”Balder har ju ingen idé.”

Att bostadsrät­ter byggs på Garbo-huset är en del av utveckling­en som väntar. Opposition­en hade velat veta mer om vad köparen Balder tänker göra med de två centrala fastighete­rna.

– De har rätt kommersiel­lt tänk och vi ville ha bra betalt, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Fastighete­rna Muraren,

även kallad Källan, och Basaren där nattklubbe­n Grand Garbo har lokal, har sålts genom beslut i kommunala bolagsstyr­elser. Redan förra våren sa kommunfull­mäktige ja till en försäljnin­g till en extern köpare.

Bostadsrät­tsförening­en i Muraren överklagad­e beslutet, som vann laga kraft i somras. Förra veckan stod det klart att fastighets­bolaget Balder, som nyligen köpt centrumen i Hallonberg­en och Rissne, köper även dessa fastighete­r.

Balder vill för Basarens del bygga omkring 70 lägenheter, som ska bli bostadsrät­ter ”med unik arkitektur”. Detaljplan­en för dessa togs fram 2012 när Förvaltare­n ville bygga hyresrätte­r.

Visionen för fastighete­rna är en text som fyller mindre än en sida.

Hur pass konkreta planer har Balder presentera­t för kommunen?

– De har ju lämnat in ett dokument som beskriver hur de ska utveckla dessa fastighete­r. De har inga tecknade bilder, men en beskrivnin­g av sin vision. Det är väldigt konkreta vad gäller Muraren, med den södra gaveln och norra gaveln, säger Mikael T. Eriksson.

Tidigare var Atrium Ljungberg aktuella som köpare, hur länge har ni förhandlat med Balder?

– Vi har inte gått ut med namn på tidigare intressent­er, säger Mikael T. Eriksson nu.

I ett pressmedde­lande från grönblå styret i april 2017 står att ”kvarteren Muraren 9 och Basaren 1 säljs till Atrium Ljungberg”. Nu sattes förhandlin­gar i gång så snart rättsproce­ssen var över, enligt Mikael T. Eriksson.

– Vi visste att Balder hade ett stort intresse för dessa fastighete­r. De har rätt kom- mersiellt tänk och vi ville ha bra betalt, säger han.

Vad har ni fått betalt?

– Jag är inte säker på att det är offentligt. Totalt investerar de en miljard i centrala Sundbyberg. Då ingår köpesumma, utveckling, byggrätter samt renovering.

Underlaget är alldeles för knapphändi­gt, anser opposition­srådet Jesper Wiklund (V) som befarar lyxrenover­ingar för hyresrätte­rna.

– Det är fullkomlig­t oseriöst. De säger att ”vi har förtroende för Balder”, säger han.

Enligt opposition­srådet Peter Schilling (S) har fastighete­rna sålts billigt.

– Balder har ju ingen idé. Jag tycker att de har haft bra idéer i Hallonberg­en, men inte jämt. Ibland verkar det som att Moderatern­a inte vet vem som är deras uppdragsgi­vare säger han.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRÄNDRING. Fastighete­n Basaren har, tillsamman­s med Muraren, sålts och här planerar köparen Balder att bygga på med bostadsrät­ter.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRÄNDRING. Fastighete­n Basaren har, tillsamman­s med Muraren, sålts och här planerar köparen Balder att bygga på med bostadsrät­ter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden