Mitt i Sundbyberg

Elcykel mindre poppis i Sundbyberg

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Miljövänli­gare än bil och mer lättrampad än vanlig cykel. Frisk luft på köpet. 153 Sumpanbor har nyttjat Naturvårds­verkets elcykelpre­mie sedan bidraget infördes i februari. Men Sumpanborn­a blir enkelt förbitramp­ade av invånarna i Danderyd och Lidingö där elcykel är betydligt mer populärt.

Den 1 februari införde staten en elcykelpre­mie som innebär att köpare får tillbaka 25 procent av inköpskost­naden när de köper en ny elcykel, eller max 10 000 kronor. Premien har blivit så populär att Naturvårds­verket, som hanterar ansökninga­rna, varnar för att pengarna som var avsedda för hela 2018 troligen kommer att ta slut redan i slutet på september.

153 invånare i Sundbyberg hittills nyttjat premien. I snitt har varje sökande beviljats 4 200 kronor, vilket innebär att inköpen har legat på 16 800 kronor. Medelålder­n hos de sökande har varit 44 år och den övervägand­e delen, 63 procent, har varit män.

Men Sumpanborn­a är förhålland­evis dåliga på att nyttja bidraget i förhålland­e till andra Storstockh­olmsbor. 3,1 per tusen invånare har fått ersättning för elcykelköp i Väsby, mot 7,4 per tusen i Danderyd och 7 per tusen på Lidingö som är de två Stockholms­kommuner där störst andel av invånarna har ansökt om bidraget.

Samtidigt ligger Stock- holms län långt efter de flesta andra län. Halland toppar elcykelköp­en, med 10,6 per tusen invånare. Två kommer Gotland och trea Kronoberg. Snittet för Stockholms län är 3,9 per tusen invånare.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POPULÄR. Staten införde elcykelpre­mien i februari 2018.
FOTO: MOSTPHOTOS POPULÄR. Staten införde elcykelpre­mien i februari 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden