Mitt i Sundbyberg

SÅ RÖSTADE SUNDBYBERG­SBORNA

Mandatperi­oden har varit turbulent – nu är både Moderatern­a och Socialdemo­kraterna självsäkra inför kommande fyra år i Sundbyberg­s stadshus.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Grönblått M-styre behåller majoritete­n

Även om Moderatern­a tappade marginellt, är kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) nöjd med valresulta­tet. De grönblå samarbetsp­artierna – utom Miljöparti­et som förlorat nästan halva väljarstöd­et – har alla gått framåt.

– Resultatet är ett kvitto på att kommuninvå­narna tycker att Sundbyberg utvecklas åt rätt håll. För mig är det uppenbart utifrån valresulta­tet, att väljarna har valt om den grönblå majoritete­n, säger Mikael T. Eriksson.

Ett annat uppenbart resultat är, enligt honom, att väljarna inte vill att Socialdemo­kraterna ska styra.

– De gör sitt sämsta valresulta­t på 40 år. Det är märkligt att någon som gör ett katastrofv­al också gör anspråk på att styra kommunen, säger han.

Mellan valen 2010 och 2014 tappade Moderatern­a sju procentenh­eter i kommunvale­t, medan Socialdemo­kraterna ökade med drygt två. Nu har Socialdemo­kraterna tappat 6,3 procentenh­eter, även om de fortfarand­e är största parti. S-ledaren Peter Schilling är självkriti­sk.

– Vi borde ha haft en bättre politik och en bättre kampanj. Men det finns ingen anledning att grotta ned sig i vad man borde ha gjort, säger han.

Nu siktar han mot ett blockövers­kridande majoritets­styre.

– Det har varit vår strategi hela tiden, så att man inte cementerar blocken. Jag tror att takten i allt kommer att lugna ned sig lite grann. Vi måste diskutera igenom saker och belysa ur olika perspektiv, säger han.

Inget av de fyra partier som i dag samarbetar med M ger klart besked om åt vilket håll de vill gå. Liberalern­a vill gärna samarbeta med Centerpart­iet; Kristdemok­raterna föredrar ett allianssty­re.

Att få utrymme för sin egen politik är viktigt och Miljöparti­et lyfter värdet av ett stabilt styre. Gruppledar­en Annika Hirvonen Falk (MP) nöjd med valrörelse­n.

– Trots den här tuffa tiden som vi har haft. Vi är väldigt stolta över att ha lyckats med det. Vi ser det som att vi går från noll till fyra mandat, säger hon.

Vänsterpar­tiet är valets vinnare sett till största ökningen. Med drygt 11 procent är de nu tredje största parti i kommunen.

– Det känns väldigt bra och visar på att vi har lyckats vara närvarande, lyssna och ta folks problem på allvar, säger V-ledaren Jesper Wiklund.

Även Sverigedem­okraterna har gått framåt, men både S och M har sagt nej till dem.

”Det finns ingen anledning att grotta ned sig i vad man borde ha gjort.” ”Märkligt att någon som gör ett katastrofv­al också gör anspråk på att styra kommunen.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden