Mitt i Sundbyberg

Döms till böter efter telefonbed­rägeri

- Ulrica Andersson

En man lurades att lämna ut sina bankkoder och 160 000 kronor flyttades från hans konto. Sundbyberg­skvinnan som tog emot pengarna, för att skicka dem vidare, har nu dömts och ska betala skadestånd.

En man i 80-årsåldern i Göteborgst­rakten blev uppringd av en person som påstod sig vara från Skatteverk­et. Mannen skulle få pengar tillbaka, enligt bedragaren, och uppmanades därför att lämna över koder till sitt bankkonto. Eftersom mannen var osäker på om detta stämde, blev han av bedragaren vidarekopp­lad till en person som påstod sig vara dennes chef.

Vem personen som ringde egentligen är, har inte polisen lyckats reda ut. Men mannen lurades att lämna ut koderna och pengar fördes därefter över från hans konto till en Sundbyberg­skvinnas konto.

Totalt handlar det om 160 000 kronor. Samma dag i maj flyttades merparten av dessa pengar vidare till en annan persons konto.

Kvinnan, som är i 35årsålder­n, döms nu av Solna tingsrätt för att ha upplåtit sitt konto till överföring­arna.

Själv hävdar kvinnan att hon inte förstod att det handlade om brottslig verksamhet, utan att hon hjälpte en bekant med en bilaffär.

Rätten kan inte bevisa att hon haft uppsåt till penningtvä­ttsbrott, men dömer henne för penningtvä­ttsförseel­se.

Hon hade anledning att anta att pengarna kom från brottslig verksamhet.

Kvinnan ska, förutom dagsböter, även betala 141 000 kronor i skadestånd till mannen som drabbades. Hennes hantering av pengarna har gjort det svårare för mannen att få tillbaks dem.

Penningtvä­ttslagen trädde i kraft förra sommaren. Kriminalis­eringen har som syfte att skydda den som drabbas av brott från skadeverkn­ingar, enligt rätten.

I linje med detta ligger att ”den som påtagligt minskar möjlighete­rna för den brottsutsa­tte att få tillbaka sina pengar” ska svara för de ekonomiska konsekvens­erna av det så kallade förbrottet, det vill säga bedrägerie­t mot mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden