Mitt i Sundbyberg

Bowlingdam­erna tillbaka

- Anders Ekström

Ett av Sveriges bästa bowlinglag på damsidan är tillbaka i eliten. Sundbyberg­s IK kommer nu göra allt i sin makt för att sejouren inte ska bli ettårig.

– Vi kan inte slappna av i någon match alls, säger klubbveter­anen Annika Kilander.

Det blev totalt sex säsonger i näst högsta serien för SIK. Men efter två års misslyckad­e kval lyckades damlaget med sitt uppdrag i maj – och återvände till finrummet.

– Det känns toppen att vara tillbaka, vi har alla längtat efter detta, säger spelaren Annika Kilander.

Men det är till en något starkare elitserie de nu kommer tillbaka till. Serien är nedbantat till bara åtta lag och därmed tillspetsa­d. Dessutom har sporten utvecklats positivt de senaste åren.

– Elitserien är ju uppfattad som världens bästa bowlinglig­a runt om i hela världen, så det känns givetvis stort att vara där igen. Samtidigt är det en tuffare värld vi kommer till. Alla är bättre tränade än någonsin och det är en helt ny generation som leder svensk bowling just nu, fortsätter Kilander och får medhåll av coachen Mathias Andersson.

– Det blir såklart en stor utmaning att få nytt kontrakt. Varje match blir en lärdom att utveckla allt från teknik, klotval och spel. Det kommer bli en ständigt lärande i vinter, men ett kul lärande, säger han.

Två spelare har lämnat för spel i USA, medan två nya spelare har tillkommit. Det handlar om Malin Gref och Malou Eng, båda från AIK. Coachen Mathias bedömer att truppen är ungefär lika bra som i våras.

Oavsett vilket lag som Sumpan ställer på banan är det stenhårt jobb som gäller.

– Tränar vi på och lär oss under säsongen så har vi goda chanser att klara oss kvar, men vi måste hela tiden lägga ner det arbetet som krävs, fortsätter Mathias Andersson. Vi är alla väldigt taggade för detta och väl förberedda.

Vad talar för Sundbyberg­s IK i år?

– Vi är väldigt sammansvet­sade och har väldigt kul ihop. Allting blir mycket lättare när man har roligt ihop. Dessutom har vi en

stor vilja att lära oss och att få stanna kvar i serien.

Annika Kilander, som spelat många år i eliten, fyller på:

– Vi har förberett oss mycket för vår återkomst. Vi är hungriga och ser varje match som den viktigaste på

Vi är väldigt sammansvet­sade.

hela säsongen, då vi som nykomlinga­r inte kan slappna av eller se någon match som ”a walk in the park”. Elitserieb­owling kan aldrig bli slentrian på något sätt.

Elitserien startar lördag 15 september med två matcher samma dag i Norrköping. Herrlaget börjar mellanalls­venskan med en hemmamatch mot Västerås hemma på lördag.

SIK herr åkte ur kvalet till elitserien i våras.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LÄRANDE. Att utvecklas och kämpa hårt blir nycklar för att ”överleva” i elitserien, menar coach Andersson och spelaren Annika Kilander.
FOTO: PRIVAT LÄRANDE. Att utvecklas och kämpa hårt blir nycklar för att ”överleva” i elitserien, menar coach Andersson och spelaren Annika Kilander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden