Mitt i Sundbyberg

Oklart läge efter landstings­rysare

- Andreas Jennische Patrik Wirén

Landstings­valet gav ingen tydlig vinnare. Efter att SD blivit vågmästare gör både M och S anspråk på ledartröja­n.

Landstings­valet blev en rysare. Under rösträknin­gens gång såg det ett tag ut som att det rödgröna blocket skulle få egen majoritet, men det slutade i ett läge utan en självklar vinnare.

Allianspar­tierna M, L, C och KD blev största block med 46,2 procent av rösterna och 70 mandat av landstings­fullmäktig­es 149.

De rödgröna partierna S, V och MP fick 42,3 procent av rösterna och 64 mandat. Sverigedem­okraterna med 9,8 procent av rösterna och 15 mandat slutar alltså som tungan på vågen.

Under veckan har både finansborg­arrådet Irene Svenonius ( M) och opposition­sledaren Erika Ullberg (S) uttryckt en vilja att styra de kommande fyra åren.

Allianspar­tierna har kommunicer­at att de önskar samarbeta med Miljöparti­et för att kunna skapa en stabil majoritet men när den här tidningen trycks har inga mer konkreta planer presentera­ts än det som kommunicer­ats av Irene Svenonius:

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med MP. Alliansen har haft ett samarbete med MP i sakfrågorn­a föregående mandatperi­od och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius.

Miljöparti­et har inte velat kommentera samtalen.

Allianspar­tierna utesluter inte samarbete med S men några närmanden parterna emellan har inte bekräftats.

– Jag kommentera­r inte samtal som har pågått, som pågår just nu eller som kommer att hållas. Vi har dagar och veckor på oss att föra ansvarsful­la samtal med alla partier som inte vill att SD ska få en stärkt vågmästarr­oll, säger Erika Ullberg (S).

 ??  ??
 ??  ?? MAKTASPIRA­NT 2. Erika Ullberg (S) vill se fler blockövers­kridande samarbeten och större förändring­ar inom vården i Stockholm.
MAKTASPIRA­NT 2. Erika Ullberg (S) vill se fler blockövers­kridande samarbeten och större förändring­ar inom vården i Stockholm.
 ??  ?? MAKTASPIRA­NT 1. Irene Svenonius (M) vill fortsätta styra landstinge­t som finansland­stingsråd.
MAKTASPIRA­NT 1. Irene Svenonius (M) vill fortsätta styra landstinge­t som finansland­stingsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden