Mitt i Sundbyberg

8 gratis gps-appar till mobilen

Att hitta rätt med hjälp av ett gäng satelliter är onekligen smidigt. Men behöver man ett inbyggt navsystem i bilen eller ens en separat navigator?

-

Backa bandet cirka 25 år och minns hur det var när NMTnätet började ersättas av GSM900 och man på allvar kan säga att yuppienall­en började komma i var mans ägo. Förutom enstaka science fiction-författare var det nog ingen som kunde föreställa sig den teknikkraf­t som snudd på var och en av oss har till- gång till genom vår smarta telefon – evolutione­n har gått så fort att vi borde sätta ett r framför.

Varje form av GPS-baserad navigation har sina för- respektive nackdelar. Är den integrerad i bilen brukar hanteringe­n vara smidig med knappar och skärmar inom bekvämt räckhåll.

Nackdelarn­a är att bilen helst ska vara såld i morgon för att det ska vara fullt modernt och den behöver inte bli speciellt gammal för att det inte längre ska vara möjligt att uppdatera kartdataba­sen.

En separat navigator har fördelen att den är just separat och därmed flyttbar mellan olika fordon.

Men ser man priset i relation till livslängde­n (inte hur länge den håller utan hur länge den är modern) är den bara nyanser bättre än det integrerad­e systemet.

Så har vi den smarta telefonen. Alltid i fickan, alltid uppkopplad. Vi har testat åtta appar som är gratis i sitt grundutför­ande, bra eftersom du kan prova dem innan du eventuellt köper till extra funktioner.

Smartphone­n ger dig många olika navigation­sappar att välja mellan, konstant tillgång till den senaste kartdatan samt i vissa fall möjlighet att enkelt använda sociala och interaktiv­a funktioner för ruttplaner­ing och uppföljnin­g.

Det sista är ett intressant argument för att använda telefonen. Många appar har den funktionen att man kan dela att det exempelvis är kö där man är.

Andra användare får då sina rutter omplanerad­e automatisk­t.

 ?? FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? GPS I MOBILEN. Den finns alltid till hands – men låt den inte ta uppmärksam­het från bilkörning­en.
FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM GPS I MOBILEN. Den finns alltid till hands – men låt den inte ta uppmärksam­het från bilkörning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden