Mitt i Sundbyberg

Hjälp de nyanlända att lära sig svenska

- Liv Linder

Jag kan inte låta bli att undra. Undra hur Sverige sett ut om inte invandrare och flyktingar beskyllts för allt som är dåligt. Om inte människor från andra länder misstänkli­ggjorts så, om det inte klagats så mycket på dem. Hur många fler fina möten hade det då blivit och hur mycket färre konflikter hade uppstått?

Tänk om den som tycker att invandrare borde lära sig bättre svenska i stället för att fylla sociala medier med klagomål hade ägnat tiden på ett språkkafé för att hjälpa någon av alla de som så väldigt gärna vill lära sig svenska, men har få svenskar att prata med.

Tänk om inte människors rädsla för det som är annorlunda utnyttjats och uppmuntrat­s så av främlingsf­ientliga politiker. Då kanske fler vågat upplåta ett gästrum eller en stuga åt nyanlända som då snabbare kunnat hitta trygghet och sammanhang här i Sverige. Jag kan inte låta bli att undra hur Sverige sett ut om alla politiker letat lösningar istället för syndabocka­r.

Människor kommer behöva eller vilja flytta på sig mer i framtiden. Så hur tar vi bäst hand om varandra? Hur ordnar vi samhället bäst för oss alla? Genom att underblåsa olikheter och motsättnin­gar och skicka i väg människor till krig och orolighete­r?

Eller genom att lyssna på varandra, se de likheter som finns mellan oss människor och söka lösningar som leder till en trygg tillvaro för alla?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden