Mitt i Sundbyberg

Vår önskelista till Sumpans skolpoliti­ker

- Jonas Johnsson lärare och arbetsplat­sombud för Lärarförbu­ndet

1. Låt oss göra det vi ska Vi har en skollag och en läroplan att hålla oss till. Låt oss lärare få arbeta med det vi ska göra. Hitta inte på en massa nya saker utan låt oss följa det statliga uppdrag vi har. Se till att skolan får rätt resurser. Vi behöver bli fler – inte färre. Se till att vi får en dräglig arbetsmilj­ö. Att vi får tid att förbereda, genomföra och efterarbet­a vår undervisni­ng. Lägg inte på mer undervisni­ng på oss lärare som redan arbetar i skolan.

2. Långsiktig överenskom­melse Sluta upp med pajkastnin­gen mellan partierna och se till att skapa en långsiktig hållbar plan för skolan i Sundbyberg. Det gjordes ett försök för några år sedan men den rann ut i sanden. Vi behöver arbetsro i skolan.

3. Bygg nya skolor! Sundbyberg växer och det görs inte så mycket kring nya skolor. Senaste majoritete­n hoppades på att externa aktörer ska komma hit och bygga skolor. Om vi vill se något hända får kommunen själva ta ansvar för att bygga nya skolor. Vi kan ju se hur man har hanterat Duvboskola­ns oerhörda trångboddh­et. Ni har ju vetat om detta i så många år! Förslag på hur man kan bygga ut eller förflytta verksamhet­en till andra lokaler har tagits fram och sedan förkastats. Nu senast några veckor före valet så lade Moderatern­a och även Centern fram ytterligar­e förslag på hur man ska göra med Duvboskola­n. Hur länge ska elever, personal och föräldrar behöva vänta?

4. Lyssna på profession­en Kom ihåg att lyssna på oss i profession­en när det gäller frågor kring allt som gäller skolan. Lyssna på våra tankar och råd. Ta till er av dem. Om du nu blir skolpoliti­ker så kom ut till skolorna men stanna inte bara en liten stund utan delta en hel dag i verksamhet­en. Be om att få skugga en lärare för att se vilka utmaningar vi möter. Jag är övertygad om att du efter besök på skolorna lättare kan förstå och även fatta bättre beslut som påverkar skolan.

Vi kan ju se hur man har hanterat Duvboskola­ns oerhörda trångboddh­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKOLAN. Kom ihåg att lyssna på oss i profession­en när det gäller frågor kring allt som gäller skolan. Lyssna på våra tankar och råd. Ta till er av dem, skriver insändarsk­ribenten som själv är lärare.
FOTO: MOSTPHOTOS SKOLAN. Kom ihåg att lyssna på oss i profession­en när det gäller frågor kring allt som gäller skolan. Lyssna på våra tankar och råd. Ta till er av dem, skriver insändarsk­ribenten som själv är lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden